11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 11. септембар 2017.

Потопљен Задар, срушена стабла у Шибенику, олуја и у Истри (ВИДЕО)

Foto: PIXSELL/Dino Stanin

Обилна киша у Задру поплавила је куће и подруме, задарски Жупанијски центар 112 затрпан је позивима грађана, а из Метеоролошке службе Задар известили су да је од 8 до 10 ујутро у граду пало око 190 литара кише по метру квадратном, што је више него двоструко од просечних месечних падавина од 98 литара.

Огласили су се и из Жупанијског центра цивилне заштите, који је одржао хитан састанак.

"Ситуација на подручју Задарске жупаније и даље је врло озбиљна, након што је готово целу жупанију јутрос захватило велико невреме праћено обилним пљусковима. Поплављени су многи објекти, школе и дечји вртићи, а посебно је критична ситуација у Општој болници Задар на одељењима хирургије и гинекологије. Жупан Божидар Лонгин и Жупанијски центар цивилне заштите позивају становнике да остану у својим домовима, а возаче на избегавање вожње аутомобилима. Надлежне службе су на терену и раде све што могу да спрече већу штету. Жупанијски центар цивилне заштите у стању је пуне приправности и активно прикупља податке с терена", стоји у закључку Жупанијског центра.

Ситуацију у Задру коментарисао је и министар здравства, Милан Кујунџић. "У контакту сам с директором болнице, град је озбиљно поплављен, хтео сам већ да кренем у Задар, али ме жупан звао и казао да се не може прићи Задру па ћу кренути нешто касније. Организовали смо прихват у Госпићу и Шибенику, а сви пацијенти с Хитне су збринути", казао је министар Кујунџић.

Из Жупанијског центра 112 кратко су пренели да су затрпани позивима грађана, те да имају велик број интервенција због обилне кише. Због јаког невремена неке су школе отказале наставу, а делови града су без струје. Поплављене су улице и подруми.

Све мобилне мреже тако јутрос имају испаде и повремене прекиде у раду базних станица, а ништа боље не стоје ни семафори на задарским саобраћајницама.

Поплављене су операционе сале хирургије задарске болнице, отказују се операције, пацијенти који нису алармантни отпуштају се кућама. Дворана Крешимира Ћосића прокишњава, поплављени су бројне канцеларије.

Потопљено је и градско гробље. 

Неки су родитељи кренули у школу с децом, неки одлучили да оставе децу код куће. С временом су се почеле оглашавати школе. У ОШ Петра Прерадовића настава је отказана. Поплавиле су и неке задарске учионице.

Шибеник, Истра...

Јак југо, праћен кишом, синоћ је порушило неколико стабала у Шибенику, а обилна киша праћена грмљавином од недеље увече пада широм Истре, а најкритичнија је ситуација на подручју Пореча, Ровиња и Лабина, одакле је Жупанијски центар 112 примио бројне дојаве о срушеним стаблима и већим количинама воде на коловозу, а током ноћи примљено је двадесетак дојава о поплављеним становима, пословним просторима и подрумима.


Извор: Н1

Нема коментара:

Постави коментар