11111111111111

Претражи овај блог

субота, 9. септембар 2017.

Наложена евакуација 6,3 милиона људи на Флориди због урагана

МАЈАМИ – Гувернер америчке савезне државе Флориде Рик Скот издао је хитна упозорења за евакуацију трећине становника те државе пред разорним ураганом Ирма који прети да нанесе највећу штету Флориди у историји.

Скот је рекао да ће цела западна обала Флориде, иначе треће америчке савезне државе по броју становника са 21 милион људи, бити угрожена налетом Ирме.

Око 6,3 милиона људи од око 21 милион становника Флориде позвано је да се евакуише.

Гувернер Флориде је на конференцији за новинаре рекао да становници тог дела земље не треба да се евакуишу током дана, „већ одмах”.

Према његовим речима, западну обалу Флориде очекују таласи до 4,5 метара, а на подручју обале Тампа таласи између 1,5 и два метра.

„То ће бити најкастрофалнија олуја која је икада погодила Флориду”, додао је он.

Власти Флориде затражиле су раније данас да се додатно евакуише 700.000 људи због доласка урагана Ирме, док је скоро седам милиона људи позвано на евакуацију у државама САД којима прети тај ураган.

Управа за ванредне ситуације у Флориди саопштила је данас да је издат налог за евакуацију укупно 6,3 милиона становника.

Евакуација је наложена и у Џорџији где је затражано да се 540.000 склони због Ирме.

У Јужној Каролини, где се такође очекује налет урагана, на евакуацију је позано око 40.000 становника.

Ирма данас осцилира између пете, најјаче категорије ветра и треће категорије са пропратним ветровима између 240 и 295 километара на час.

(Бета-АП)

Извор: Политика

------------------------

Ирма усмртила шест особа на Британским Девичанским острвима

ЛОНДОН – Ураган Ирма усмртио је пет особа на Британским Девичанским Острвима, а још једна особа је погинула на острву Ангвила.

„Потврђено је пет смртних случајева”, наводи се у саопштењу владе Британских Девичанских Острва, преноси АФП.

Како наводи агенција, из канцеларије полиције са Ангвиле је саопштено телефоном да је човек погинуо када се кућа обрушила на њега.

Како су претходно агенције пренеле, амерички Национални центар за урагане (НХЦ) је саопштио да је разорни ураган Ирма ослабио на категорију три, али упозорио да ће највероватније поново ојачати на путу ка Флориди, а гувернер те државе Рик Скот је упозорио становнике да ће услед урагана на неким местима вода бити до четири метра и поплавити куће.

НХЦ, са седиштем у Мајамију, упозорио је да, иако је Ирма ослабила, „очекује се да ће поново ојачати на путу ка јужној Флориди”, пренео је Ројтерс.

Како је јавио АП, гувернер Флориде је позвао свакога ко живи у зони евакуације на југозападу државе да напусти дом до поднева у суботу услед претње од Ирме која је кренула на запад.

Он је рекао да је 25.000 људи на Флориди већ остало без струје када је Ирма.

„Ово ће вам поплавити куће”, рекао је Скот упозоравајући на опасан олујни талас између 2 метра и 4 метра дуж делова Флориде.

НХЦ је саопштио да се очекује да ће „око” разорног урагана Ирма ударити у обалу југозападне Флориде и град Тампу у недељу, али да ће цела држава осетити ефекте олује.

Како је АФП пренео, према изјавама сведока, раније данас, овај ураган је у категорији четири опустошио Кубу са највећом јачином ветра до 215 километара на час, рушећи далеководе и носећи кровове кућа.

Државни медији на Куби су саопштили да је након што је најмање 19 особа погинуло на путу Ирме преко Кариба жртава на Куби није било, али је нанета „озбиљна” штета.

У Веракрузу прве жртве урагана Катја, две особе погинуле

ВЕРАКРУЗ – Гувернер мексичке државе Веракруз, изјавио је данас да су две особе погинуле након што је протекле ноћи то подручје у Мексичком заливу погодио ураган Катја.

Гувернер Мигел Анхел Јунес рекао је да су те две особе изгубиле живот у клизишту, додавши да, за сада, нема других пријава о погубним последицама урагана, мада је напоменуо да су се неке реке готово излиле из корита, преноси АП.

Јунес је, такође, навео да је 2.886 људи евакуисано из својих кућа широм те државе.

Министарство унутрашњих послова суседне државе Пуебле превентивно је евакуисало 1.500 људи у склоништа, али је саопштило да нема пријава о озбиљној нанетој штети нити о жртвама.

Овај планински регион, који је снажна олуја засула обилним кишама, има историју погубних поплава и клизишта, подсећа америчка агенција.

У Мексичком заливу, ураган Катја је касно у петак ударио источну обалу, међутим, у међувремену је ослабио на тропску олују, те су забележени максимални налети ветра од око 70 километара на час.

Званичници служби за ванредне ситуације се, уз то, хватају у коштац с последицама земљотреса јачине 8,1 степени по Рихтеровој скали који је на југу Мексика усмртио више од 60 људи.

(Танјуг)




Нема коментара:

Постави коментар