11111111111111

Претражи овај блог

петак, 31. март 2017.

ПАСВОРДИ ЗАМЕЊУЈУ БИОМЕТРИЈСКЕ ОСОБИНЕ: Ускоро лозинке по целом телу

Научници тврде да би досадашње пасворде могла да замени палета биометријских особина. У виртуелне податке улазиће се уз помоћ пулса, вена, скенирања дужице, читањем са усана...

ДУГАЧКЕ и компликоване лозинке полако одлазе у прошлост. Уместо њих, компаније које се баве савременим технологијама, намеравају да уведу "паметне" начине да машина уз помоћ тела препозна о коме се ради. Већ у скоријој будућности, у своја "виртуелна" документа уобичајено ћемо улазити уз помоћ пулса, вена, скенирања дужице, читањем са усана...

Све је више интернет "локација" за које је неопходно запамтити шифру да би се приступило разним сервисима. Да би себи олакшали, корисници бирају једноставне речи или кованице слова и бројева, а тиме, како тврде стручњаци, олакшавају посао и хакерима. Последњих месеци, било је на стотине хакерских напада на личне податке корисника електронске поште и друштвених мрежа широм света. Да би се то у будућности спречило, ИТ стручњаци осмислили су маштовите варијанте "лозинки".

Ипак, по речима Зорана Живковића, председника Друштва за информациону безбедност Србије, стандардне лозинке, сигурно ће се још дуго користити не само у Србији, већ и у свету. Осим тога, он сумња у спремност човечанства да биометријске податке и личне особености, стави у службу провајдера, безбедносних агенција и држава.

- Не може се преко ноћи прећи на нове технологије и екстремне начине идентификације - сматра Живковић. - Зато је препорука да се смишљају што компликованији пасворди, да се не остављају на лако доступним местима, тастатурама, друштвеним мрежама, мобилним телефонима. Нове методе које се најављују заправо су мач са две оштрице. Упркос бољој заштити, оне подразумевају да смо спремни да "поклонимо" нешто толико интимно као што су откуцаји срца, дужицу или мрежњачу свога ока...

Како каже, нови начини идентификације, примениће пре свих они којима је врло важна заштита неких података - владе, државне службе, агенције...

Отисци прстију су најстарији начин за проверу идентитета, али научници тврде да ускоро то могу да постану и други делови тела - руке, очи, распоред вена, глас... Ови биометријски подаци отклањају потребу за памћењем лозинки, јер лозинка постајемо ми сами. У великим светским компанијама већ су почеле да се користе методе за идентификацију, које су до јуче биле научна фантастика.

Многима омиљени селфи, већ је постао средство препознавања за откључавање неких мобилних телефона, док на пример "Мастеркард" има опцију да на тај начин ауторизује плаћање.

- За успешно препознавање потребно је поклопити између 15 и 20 карактеристика, тако да се појединац може идентификовати чак и после извршене пластичне операције - кажу амерички стручњаци. - Фарбање косе или употреба наочара за сунце, не може да збуни "машину".

Како објашњавају стручњаци, и геометрија руке, анализом облика шаке и дужине прстију, користиће се за верификацију идентитета. Ова метода "захвална" је за контролу преласка границе, као и у фирмама за пријављивање долазака и одлазака са посла запослених, скенирањем руке.

Радници "Гугла", добили су патент за технологију која уместо лица или отиска прста мери различите делове тела.Дубинска камера снима, а затим софтвер спаја оно што види са својом базом и "повезује" да ли рецимо дужина врата, одговара рукама, или да ли су руке у пропорцији са корисниковим телом.

Скенирање шаренице није ништа ново. "Самсунг" је овај метод већ примењивао, а ускоро ће га уградити у нови модел телефона. У будућности ће се чак и накит и модни детаљи користити за "откључавање" виртуелних података. Осим тога, недавно су научници из Хонгконга развили софтвер који особу препознаје по начину на који изговара одређене речи, а камера идентификује јединствене покрете усана.

ПИЛУЛЕ КАО ПАСВОРД
ВЕРОВАТНО најекстремнија замена за лозинке су пилуле! Ову је методу разматрала и "Моторола". Таблета која би се налазила у телу корисника, напајала би се из желудачне киселине. Приликом приближавања одређеном "читачу", или вратима, они би се аутоматски откључали. Једини начин да се хакује је - хируршки нож!

ЛИЦЕ У МАСИ
СОФТВЕР за препознавање лица највише се примењује у полицији, за проналажење осумњичених. Овај систем први пут је масовно употребљен у јануару 2000. године на бејзбол утакмици у Флориди. Софтвер FaceIt пуштен je пробно на годину дана у граду Тампа у Флориди, а на основу њега није извршено ниједно хапшење, иако је на поменутој утакмици идентификовано 19 особа са подебљим досијеима. Исти софтвер коришћен је у Мексику да би се избегли дупли гласови на председничким изборима.

Извор: Вечерње новости

Нема коментара:

Постави коментар