11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 26. јануар 2017.

Свечано завршена посета владике Милутина Аустралији

У недељу 22. јануара 2017. лета Господњег у Саборном храму Светог кнеза Лазара у Александрији свету архијерејску Литургију служили су Преосвећена господа Епископи ваљевски Милутин и аустралијско-новозеландски Силуан.

Архијереје испред храма дочекао је велики број верника. Саслуживали су архимандрит Михаило Биковић, протојереји-ставрофори Војислав Билбија из Ротердама, Миодраг Перић - старешина храма, Раде Радан, Ђуро Ђурђевић и Никола Билић, јереј Андреј Крстић, протођакон Петар Мракић и ипођакон Вељко Мракић.

Лазарички хор који је својим предивним појањем украсио и употпунио Божанску Литургију.  Била је то последња света Литгургија за гостујућег Епископа ваљевског г. Милутина и његовог пратиоца архимандрита Михаила, игумана манастира Јовање, који су допутовали у братску посету Митрополији аустралијско-новозеландској 15. децембра прошле године.

Верни народ је поново имао прилику да се поред моштију Светог кнеза Лазара, које се налазе у овом храму, поклони и моштима Преподобног Јустина Ћелијског, које је Мирополији даровао Епископ ваљевски г. Милутин.

На крају свете Литургије сабраном народу најпре се обратио епископ Милутин, изражавајући радост што је поново у велелепном храму, њему посебно драгој Лазарици, где је и започео гостовање 15. децембра. Затим се обратио свом сабрату владики Силуану, свом духовном сину, коме је посебно захвалио на топлом гостопримству. -Посебно ми је велика радост што сам имао прилике да се и сам уверим и видим колико је наша Света Цркв узнапредовала за протеклих десет година изградњом и уређењем многих храмова широм Митрополије а нарочито великим одзивом верног народа својој Светој Цркви, рекао је владика Милитуин и поручио присутнима да и даље буду добри верници, да остану верни и добри синови и кћери свом Епископу као и свом свештенству.

Епископ Силуан је захвалио владики Милутину на братској посети и на мудрим и племенитим беседама и очинским поукама које је началствовао током своје посете, пожелео срећан пут њему и архимандриту Михаилу и позвао их да што пре поново дођу у посету.

Након свете Литургије приређен је свечани ручак. Вредне сестре чланице Кола српских сестара Царица Милица уз помоћ приређивачког одбора припремиле су богату трпезу за све присутне госте.

Била је то и прилика да окупљени после окрепљења и свечане трпезе љубави још једном чују надухнуто предавање архимандрита Михаило Биковића на тему Праштање, покајање и исповест.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска




Нема коментара:

Постави коментар