11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 24. јануар 2017.

Владика Арсеније богослужио у Миријеву и Калуђерици

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, богослужио је 18. јануара 2017. године, празник Крстовдан, у храму Светог пророка Илије у Миријеву.

Саслуживали су јереји Дејан Антић и Борислав Петрић, као и ђакони Немања Ристић и Радомир Маринковић. После прочитаног празничног Јеванђеља, епископ Арсеније је произнео беседу којом је верни народ поучио о значају рођења Сина Божјега као најсавршенијег вида јављања Бога у свету, посебно истакавши улогу Светог Јована Крститеља у домостроју нашег спасења, кога Црква прославља као последњег пророка Старог завета и првог апостола Новог завета.

Посебно је владика Арсеније расветлио појам крштења водом у Светом писму као крштењем покајања које самом Господу није било потребно, али Христос то чини да би испунио закон и пророке, уједно бивајући објављен и пројављен на реци Јордану као Син Божји.

После свете Литургије учињено је велико освећење крстовданске воде у којој су се, како је то епископ Арсеније нагласио у беседи, крштавали катихумени у навечерје празника Богојављења. Братство храма је изразило захвалност епископу Арсенију, како на дубоким духовним поукама, тако и на пастирском старању које у име Његове Светости већ трећу годину за редом на Крстовдан чини Епископ топлички.

У недељу по Богојављењу, 22. јануара, Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније началствовао је светом Литургијом у храму Светих Јоакима и Ане у Калуђерици, уз саслужење четири свештеника и три ђакона.

Прелепи храм овог београдског насеља био је испуњен верницима којима је владика Арсеније подарио беседу о значају покајања и спасоносних речи Светог Јована „Покајте се!“, којима и сам Господ Христос започиње своју проповед. Христос је, према речима епископа Арсенија, савршени пример смирења и послушности које бисмо и ми требали пре Њим да покажемо - пре свега својом вером.

После Литургије, заједничарење је настављено трпезом за коју се постарао старешина храма, јереј Дејан Антић, који је у име братства и верника захвалио Епископу топличком г. Арсенију на труду и показаној љубави према верном народу који се сабира у овом храму.

јереј Борислав Петрић









Нема коментара:

Постави коментар