11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 24. јануар 2017.

Обележена 75. годишњица од новосадске рације

Епископ Иринеј: -Наша вера, вера свих овде присутних, јесте вера наде. Прави човек и прави верник никад не губи наду.

Обележавање седамдесетпетогодишњице Новосадске рације почело је 23. јануара 2017. године, у подне, на Кеју жртава рације. Председник Србије г. Томислав Николић, представници републичке скупштине, Војске Србије, Града Новог Сада, Српске Православне Цркве, Јеврејске општине у Новом Саду, амбасадори Израела, Мађарске и Велике Британије у Србији, као и бројни народ, дошли су да покажу да погром над српским, јеврејским и ромским народом и осталим непријатељима Хортијеве фашистичке Мађарске, из јануара 1942. године, није заборављен и да је наша дужност да се сећамо свих невино страдалих жртава.

Код споменика Породица, градоначелник Новог Сада  г. Милош Вучевић позвао је, тачно у подне, присутне да минутом ћутања одају пошту жртвама Новосадске рације, догађаја спроведеног у Новом Саду од 21. до 23. јануара 1942, када је за три дана више од хиљаду грађана Новог Сада – Срба, Јевреја, Рома и других националности, на бруталан начин лишено права на живот.

-Наша деца пред очима имају ово трајно обележје које подсећа на стравичан чин нељудскости, на геноцид. Осим трајног сећања у нашој националној свести, истина о фашистичкој Рацији требала би да нас уједини у борби против патолошке мржње и шовинистичког лудила, рекао је г. Вучевић, изражавајући веру да ће убудуће сваки човек у Новом Саду слободно живети и говорити, уважавати се и поштовати у свим нашим разликама.

-Снага човека и једног народа је у опраштању, поручио је председник Републике Србије г. Томислав Николић, оценивши да ране на бићу народа зацељујемо праштањем, искреном посвећеношћу да се зло и безумље никада не понови.

-Лечимо их истински напорима да се сачува мир. У људској и хришћанској љубави смо се помирили и опростили једни другима, али заборавити нити можемо нити смемо. Иако нема српске, ромске или јеврејске куће у овом граду која не памти своје страдалне претке, невине жртве Новосадске рације, прошлост не можемо изменити али садашњост и будућност ваља нам градити на разуму који позива на сарадњу, на емоцијама које почивају на праштању, никад на мржњи и освети, нагласио је председник Републике Србије.

После говора г. Томислава Николића, програм је настављен молитвеним поменом, који је у име Јеврејске заједнице Србије, одржао господин Исак Асиел, врховни рабин Србије. -На новосадском попришту смрти страдало је више од 1200 жртава, светих жртава, убијених само зато што су били Срби и Јевреји. Сетимо се и наших Рома страдалника, који су током Другог светског рата, на просторима бивше Југославије, делили са нама трагичну и страдалничку судбину. Нека им је вечан помен!, казао је рабин Исак Асиел.

-Данашњи хладни зимски дан, снегом покривени град, ледом покривени Дунав, слика су и прилика трагичних дана од пре 75 година, навео је Владика бачки г. Иринеј после служења помена невино пострадалима у Новосадској рацији. Епископу су саслуживали: Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Преосвећена господа епископи: врањски Пахомије, сремски Василије, банатски Никанор, шумадијски Јован, крушевачки Давид, топлички Арсеније, викар и изасланик Патријарха српског, умировљени канадски Георгије и умировљени милешевски Филарет. -Мудра старинска реч каже да је историја учитељица живота. Она то и заиста јесте ако постоје они који хоће да уче. Историја поучава, готово по правилу, веома лоше ученике, међу којима има веома много ђака вишеструких понављача. Наша вера, вера свих овде присутних, јесте вера наде. Прави човек и прави верник никад не губи наду, а учење не тражи најпре од других, него улаже сву енергију своје душе и савести у подвиг сопственог учења те насушне лекције. Молим се, са својом браћом архијерејима, свештеницима и са свима вама за душе невиних жртава – српских, јеврејских, ромских и свих других. Изражавам наду да ће људски род почети да увиђа да из историје морамо да учимо, поручио је Епископ бачки.

Уследило је полагање цвећа на споменик Породица. Венце су положили: председник Србије г. Томислав Николић; градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић; представници републичке скупштине и представници покрајинске владе и скупштине Војводине, амбасадори Израела, Мађарске и Велике Британије, представници амбасаде Русије и Сједињених Америчких Држава, представници Јеврејске општине Нови Сад, Савеза Јеврејских општина Србије, Матице ромске, као и представници потомака жртава Рације. За разлику од протеклих година обележавања годишњице Рације, у овогодишњем програму је изостављано спуштања венца у Дунав, са брода Речне флотиле, због неповољних временских услова и забране пловидбе Дунавом. Помен је служен и код спомен обележја жртвама Рације на новосадској плажи Штранд, где су представници Града, Јеврејске општине и Црквене општине у Новом Саду положили цвеће.

У програму одржаном на Кеју жртава рације су учествовали хор Саборне цркве Свети Георгије и хор новосадске јеврејске општине Хашира.

На Божић, 1942. године, у Јужној Бачкој, фашисти Миклоша Хортија извршили су погром над Србима, Јеврејима, Ромима. Рација је почела 4. јануара у Шајкашкој, настављена је у Новом Саду, а завршена је у Бечеју. За три дана у Новом Саду, у водама Дунава нестало је неколико хиљаде Срба, Јевреја, Рома, као и не мали број припадника других етничких група. На стратиште су одвођене читаве породице, од најстаријих до најмлађих.

Како би се на што достојнији начин обележила годишњица страшних злочина и очувало сећање на невине жртве, Епархија бачка је штампала друго издање књиге Рација и логори у Бачкој за време Другог светског рата, аутора архимандрита Јована Радосављевића, која ће после обележавања Новосадске рације бити подељена свим основним и средњим школама и вероучитељима на територији Бачке. По благослову Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја, уз књигу ће бити подељен и филм у продукцији Епархије бачке Деца бесмртности.

Извор: Епархија бачка


















Нема коментара:

Постави коментар