11111111111111

Претражи овај блог

среда, 25. јануар 2017.

Свештеник Фјодор Коњухов намјерава да постави крст на најдубљу тачку Тихог океана од око 10.9 км

(© Фото: Юлия Пчелинцева)

Познати свјетски путник свештеник Фјодор Коњухов намјерава да заједно са поларником  Артуром Чилингаровим први пут у историји достигне најдубљу тачку свјетског окена на дну Маријанског рова, да тамо постави руску заставу и камени православни крст, саопштио је сам Коњухов новинарима.

У понедјељак у експедиционом штабу Коњухова на Садовничкој улици умјетник каменорезац Владимир Михајлов предао је путнику крст направљен од реликтног кречњака. Тога дана прије равно 57 година — 23. јануара 1960. године — десило се прво у историји роњење на дно Маријанског рова у Тихом океану, на дубини око 10,9 километара, које је обавила посада истраживачког батискафа «Трст». Слично спуштање поновио је 2012. апарат Deep Sea Challenger (Дип си челинџер), у чијој капсули се налазио канадски филмски режисер Джејмс Камерон, саопштава РИА Новости.

«У историји се још нико није спустио на само дно Маријанског рова. Била су два зарона, 1960, годину прије лета Јурија Гагарина, рониоци су се спустили на 10 хиљада и 800 метара, и Джејмс Камерон се тачно спустио — на 10 800. А тамо је таква пукотина, уска-уска — 11 хиљада 25 метара. У ту пукотину још нико није зашао» — казао је отац Фјодор.

Према његовим ријечима, он заједно с познатим поларником, првим потпредсједником  Руског географског друштва Артуром Чилингаровим намјерава да достигне најдубљу тачку свјетског окена. «Артур Николајевич (Чилингаров) и ја заронићемо у Маријански ров. Он ће тамо поставити заставу Руске Федерације, а ја, као православни свештеник, поставићу крст» — рекао је свештеник.

Он је додао да датум експедиције још није одређен – данас нови батискаф за двије особе још није направљен. Радове води аустралијска компанија Ron Allum Deepsea Services под руководством Рона Алума — творца Deep Sea Challenger-а. Могуће да ће рекордно роњење бити 2018. Руски истраживачи намјеравају не само да се спусте на само дно најдубљег океанског корита Земље, него и да проведу тамо неколико дана и ноћи ради његовог свеобухватног проучавања.

Владимир Михајлов казао је за РИА Новости да је крст направљен у његовој радионици у Новгородској области и да је на њему радио око три мјесеца. Димензије крста — пола метра са метар. Према ријечима Михајлова, погодни кречњак из ере палеозоика нађен је на обали планинске ријеке Мсте у Боровичком рејону — камен је стар око 360 милиона година.

«Он је природни реликтни камен «створен» на бази древног морског дна, тј. то су седиментне стијене које обухватају практично све биолошко сјећање на земљи… Зато ће све органско доћи тамо гдје треба да буде» — рекао је он, говорећи о предстојећем постављању крста на дну Маријанског рова.

Раније, у мају, прошле године умјетник је уручио путнику свештенички крст с којим је протојереј Фјодор Коњухов облетио сву Земљу у ваздушном балону.

С руског: Марија Живковић
Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар