11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 1. децембар 2016.

Два века Старе цркве у Јагодини

У сусрет двестагодишњици Старе јагодинске цркве, задужбине кнеза Милоша Обреновића, Црквена општина при храму Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини организовала је од 27. до 28. новембра 2016. године велики научни скуп на тему Два века Старе цркве у Јагодини.


С обзиром на очигледну чињеницу да живимо у времену брзих промена, често нам се дешава, осим уколико се не ради о догађајима од општенационалног значаја, да олако потцењујемо важне историјске потврде сопственог постојања и трајања као нешто локално, подразумевајуће и недовољно важно. Ипак, обавеза наше генерације је да значајне јубилеје не само пригодно обележи него и помно осветли из различитих перспектива, не плашећи се да у њима открије и позитивне и негативне стране, како бисмо као народ успели да кренемо даље и, сачувавши притом православну веру, идентитет и традицију, омогућили опстанак будућим генерацијама на овим благословеним просторима.

Почетна идеја обележавања двестагодишњице Старе јагодинске цркве подразумевала је прикупљање радова еминентних стручњака и објављивање зборника поводом великог јубилеја. Владика је благословио ову замисао, али је предложио да зборник не настане само као скуп прилога познавалаца историје најстаријег јагодинског храма, већ да се уобличи у живом сусрету културних делатника, да остане, како би рекли стари Грци, као траг и дело духовне гозбе, управо оних које је поред знања окупила и љубав према овом граду и простору. Отуд је, морамо да признамо, организовање симпосиона оваквог типа представљало за нас стварни изазов, али сада можемо Владици да захвалимо на томе, јер је ово било једно ново и надахњујуће искуство.

Пре почетка симпосиона, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију. Саслуживали су декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереј-ставрофор Предраг Пузовић, архијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Радослав Станковић, јереј Рајко Рајковић из Ћуприје и протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак уз учешће свештенства беличког намесништва, верног народа, као и хора Старе цркве.

Његово Преосвештенство Владика г. Јован је поручио: -И да нас овај храм зове и окупља, скоро двеста година, око Трпезе Госпоње, коју је Господ поставио једном за свагда, да ко се храни стално са ње не осећа духовну глад, која је много тежа и опаснија од телесне глади. Двеста година овај храм позива да слушамо Реч Божју, јер од Ње живимо, јер је од Ње све постало.

Овом приликом архијерејске грамате и захвалнице добили су г. Предраг Савић, г. Томислав Станојловић, породица Стојанкић и компанија ЦРХ. Архијерејску захвалницу добио је г. Ненад Коларевић. Они су својим прилозима себе и своје породице узидали утемељ нове сале и ризнице храма започете у порти Старе цркве.

Научни скуп је одржан на Факултету педагошких наука у Јагодини. Са знаменостима Старе цркве, Владику и госте, укратко је упознао др Бранислав Цветковић, виши кустос Завичајног музеја у Јагодини, а испред Факултета учеснике скупа је дочекала декан др Виолета Јовановић која је говорила о историјату Факултета педагошких наука, некада Педагошке школе коју је основао Сретен Аџић. Посетиоци су, такође, могли да уживају у изложби еснафских икона, постављене у холу испред зборнице.

Пре почетка научног скупа, хор Факултета је испред амфитеатра све присутне дочекао молитвом Оче наш, а Његово Преосвештенство је поздравио песмом Тон Деспотин, док је хор Старе цркве отпевао тропар Архангелима.

Старешина храма протојереј Александар Гајић у уводној речи је захвалио Његовом Преосвештенству на указаној љубави и благослову да се одржи симпосион, а градоначелнику Јагодине г. Ратку Стевановићу, деканима Богословског и Факултета педагошких наука, присутнима и свима који су помогли овај скуп, почев од покровитеља Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама и Града Јагодине, пожелео добродошлицу изразивши благодарност што су својим учешћем учинили да научни скуп има виши ниво.

Градоначелник Јагодине г. Ратко Стевановић је у свом обраћању изрзио задовољство због организовања симпосиона, истичући изузетну сарадњу Града Јагодине и Цркве.

Симпосион је отворио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован наглашавајући значај обележавања јубилеј. -Двеста година зидови храма су упијали молитве покајања. Храм је запамтио многе недаће људи и пружао и даље пружа утеху свима који у њега улазе, поручио је Владика и истакао побожност кнеза Милоша који је сазидао и обновио преко педесет храмова и манастира и на тај начин поставио темеље нововековне Србије.

На првој сесији, којом су председавали Епископ шумадијски г. Јован и др Бранислав Цветковић, говорили су:

    мр Дејан Танић (Историјски архив, Јагодина) - Стварање нововековне Србије (1815-1835),
    др Предраг Пузовић (декан Правосалвног богословског факултета, Београд) - Ктиторска делатност кнеза Милоша,
    Љубодраг Поповић (Архив Србије, Београд) - Намесништво јагодинско у 19. веку (до 1850),
    мр Небојша Ђокић (Београд) - Из прошлости цркве јагодинске Светог архангела Михаила, и
    Светлана Мишковић (Историјски архив, Јагодина) - Верска настава у основним школама у Јагодинском округу у првој половини 19. века.

Након предавања кренула је дискусија која се углавном одвијала између самих предавача, што је прву седницу учинило још занимљивијом.

Сутрадан, 28. новембра 2016. године, у 10 сати почела је друга седница којом су председавали мр Дејан Танић и Јасмина Трајков. Говорили су:

    мр Добривоје Јовановић (Историјски архив, Јагодина) - Јагодински прота Јован Миловић, учесник Кочине крајине,
    Душко Грбовић (Завичајни музеј, Јагодина) - Грађа из Збирке архивалија Историјског одељења Завичајног музеја у Јагодини о   Старој јагодинској цркви Светог архангела Михаила
    Нинослав Станојловић (О.Ш. 17. октобар, Јагодина) - Свештеници цркве јагодинске Светог архангела Михаила (1818-1918)
    Александар Милосављевић - Владимир Орбовић (Јагодина) - Свештенство Старе цркве између два светска рата

Председавајући на трећој седници били су Нинослав Станојловић и Светлана Мишковић. Говорили су:

    др Бранислав Цветковић (Завичајни музеј, Јагодина – Балканолошки институт САНУ, Београд) - О “античкој” сполији у храму Светог Арханђела Михаила у Јагодини
    мр Ана Костић Ђекић (Филозофски факултет, Београд) - Стара црква Светог архангела Михаила у Јагодини: њена архитектура и место у владарској идеологији кнеза Милоша Обреновића
    Јасмина Трајков (Завичајни музеј, Јагодина) - Иконостас цркве Светог архангела Михаила у Јагодини
    Вук Даутовић (Филозофски факултет, Београд) - Богослужбени предмети из ризнице Старе јагодинске цркве

Након сваке седнице уследила је дискусија.

Завршну реч је одржао протођакон Нинослав Дирак захваливши свима, а посебно, у име братства храма, декану Факултета педагошких наука проф. Виолети Јовановић, која је на први позив предусретљиво одговорила нудећи сву могућу помоћ и подршку, препознајући да се Стара јагодинска црква и Педагошка школа (данас Факултет педагошких наука) морају посматрати као нераздвојива образовна и духовна целина, односно да они јесу само језгро идентитета и трајања Јагодине као града.

Зборник радова са симпосиона биће штампан до свечане прославе 200-годишњице Старе цркве на Аранђеловдан 2018. године, до када је планиран и завршетак радова на новој ризници и црквеној сали.

Извор: Епархија шумадијска




Нема коментара:

Постави коментар