субота, 05. новембар 2016.

Владимир Путин: Заједно треба да се супротставимо изазовима данашњице

«Ово је велик и значајан догађај и за Москву, и за целу нашу земљу, и за све руске сународнике. Симболично је то што се дешава на Дан народног јединства и то управо овде, у центру главног града, код зидина древног Кремља, у самом срцу Русије,» - истакао је Владимир Путин у свом говору на отварању споменика кнезу Владимиру у Москви.

Дана 4. новембра 2016. године, на празник Казанске иконе Мајке Божије и на Дан народног јединства председник Руске Федерације В.В. Путин и Његова Светост патријарх Московски и целе Русије Кирил после полагања цвећа на споменик Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског на Црвеном тргу предводили су церемонију отварања споменика светог равноапостолног великог кнеза Владимира на Боровицком тргу у Москви.

«Нови споменик, - истакао је председник, - представља данак поштовања према нашем истакнутом претку, изузетно поштованом свецу, државном прегаоцу и војнику, духовном оснивачу Руске државе.»

«Кнез Владимир је заувек ушао у историју као ујединитељ и бранитељ руских земаља, као далековиди политичар, који је ударио темељ снажне, јединствене и централизоване државе, која је касније у једну велику породицу ујединила равноправне народе, језике, културе и религије.

Његово доба се одликовало многим догађајима и најважнији, одлучујући и наравно, кључни међу њима било је покрштавање Русије. Овај избор је представљао заједнички духовни извор народа Русије, Белорусије и Украјине, поставио је моралне и вредносне основе које и дан-данас одређују наш живот.

Управо чврст морални ослонац, слога и јединство су помагали нашим прецима да превладају тешкоће, да живе и да побеђују у славу отаџбине, и да из генерације у генерацију јачају њену моћ и величину.

И данас је наша дужност да се заједно супротставимо изазовима и опасностима данашњице ослањајући се на духовне завете, на драгоцену традицију јединства и слоге, да идемо напред чувајући принцип наслеђа наше хиљадугодишње историје,» - истакао је Владимир Путин.

Са руског Марина Тодић
Извор: Православие.ру

Нема коментара:

Постави коментар