11111111111111

Претражи овај блог

петак, 4. новембар 2016.

Колико су (стварно) снажни земљотреси близу Србије?

Серија земљотреса који су погодили Италију, али и земље у близини Србије привукла је пажњу јавности.

Серија земљотреса који су погодили Италију, али и земље у близини Србије привукла је пажњу јавности.

У четвртак потрес јачине четири степена Рихтерове скале погодио је подручје близу Бањалуке, а у петак ујутру земљотрес 4,3 степена Рихтера регистрован је у Албанији.

Житељи Италије, још под утиском разорног земљотреса летос у централном делу те земље који је према званичним подацима однео 297 живота, страхују од нових разарања. Да бојазан буде већа, од тада су чести потрести у том региону.

Страни медији писали су о томе да су се на Апенинима отвориле пукотине, раседи у Земљиној кори, дужине од 10 до 20 километара. Тло у Италији потонуло је чак за 70 центиметара после серије потреса.

Како бисмо схватили о каквим снагама је реч, морамо да проникнемо колика енергија се ослобађа током потреса, коју управо мери Рихтерова скала.

Творац ове скале је Чарлс Рихтер, која одређује земљотресе по количини ослобођене енергије. У основи логаритамска скала са основом 10. Да би се лакше схватила мера, обично се уз степене ове скале везују и еквиваленти ослобођене енергије приликом експлозија динамита, односно ТНТ (тринитротолуен).

Рихтерова скала нема горњу границу, али пошто још није забележен земљотрес јачине 10, она се обично представља до деветог степена.

Ова скала, због своје "природе", код веома слабих земљотреса може имати и негативне вредности. Тако је, нпр. Земљотрес од 5,4 степени Рихтерове скале који је погодио Краљево пре шесто година, еквивалент енергији коју ослободи експлозија од око 80.000 тона динамита (ТНТ) одједном.

Најјачи земљотрес забележен је 1960. године у Чилеу, јачине девет степени Рихтерове скале. Постоје различите информације о броју мртвих, али претпоставља се да је тада погинуло око 6.000 људи.

Његова снага је била толика да је изазвао цунами који је погодио Чиле, Хаваје, Јапан, Филипине, исток Новог Зеланда, југоисток Аустралије и део Аљаске.




Извор: Вечерње новости

Нема коментара:

Постави коментар