11111111111111

Претражи овај блог

среда, 2. новембар 2016.

Слава манастира Преподобног Прохора Пчињског

Слава манастира Светог Прохора Пчињског прослављена светом Литургијом којојм је началствовао Епископ росошански и острогошски г. Андреј уз саслужење Епископâ моравичког г. Антонија, стобијског г. Давида и врањског г. Пахомија, архимандрита Василија из Митрополија едеска и многобројног свештенства и монаштва.

Прослава Преподобног Прохора Пчињског Мироточивог у Светопрохорској обитељи почела је празничним бденијем, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ росошански и острогошски г. Андреј уз саслужење архимандрита Дамаскина - игумана манастира Наупаре, Илариона - игумана манастира Драганац, Василија из Митрополије едеске (Грчка), као и свештеника Часлава Ристића из Епархије жичке и ђакона Мицка Мицковића из Врања.

На дан манастирске славе, 1. новембра 2016. године, светом Литургијом началствовао је Епископ росошански и острогошски г. Андреј уз саслужење Епископа моравичког г. Антонија, стобијског г. Давида и врањског г. Пахомија, архимандрита Василија из Митрополија едеска (Грчка), бројног свештенства и монаштва Епархије врањске и других епархија Српске Православне Цркве.

Празничном сабрању присуствовало је монаштво из Православне Охридске Архиепископије и манастира Драганац и Ђаковица, као и јереј Александар Гачић из Волоса, представник Митрополита димитријадског г. Игњатија, и велики број верника из земље и иностранства, који су се током целог дана поклањали чудотворним и мироточивим моштима Преподобног Прохора.

Молитвено сабрање завршено је свечаном литијом и благосиљањем славског колача и жита. У пригодној беседи, Епископ врањски г. Пахомије најпре је честитао празник свим присутнима и заблагодарио браћи Епископима, свештенству и монаштву на братској љубави и учешћу у прослави Преподобног Прохора Пчињског Мироточивог. Подсетивши да се сила Божја већ хиљаду година излива на нас преко мироточивих моштију Преподобног Прохора, Владика је позивао верни анрод да се сабира на овом светом месту како би се утврђивао у вери, нади и љубави. Поздравну реч епископ Пахомије је упутио и присутним припадницима Војске Србије на челу са генералом Зораном Лубуром, Полицијске управе у Врању на челу са начелником Игором Живковићем, као и бројним другим званицама и гостима.

У знак молитвеног сећања и братске љубави, епископ Пахомије даривао је епископима Андреју, Антонију и Давиду иконе Преподобног Прохора, рад сестара ове свете обитељи.

У старом Врањском конаку, епископ Пахомије и Андреј су отворили изложбу фотографија „Православље је једна велика породица“, аутора Драгана Тадића, а у којој је учешће са фотографијама из живота Цркве узело тринаест епархија помесних Православних Цркава.

Сестринство манастира Светог Прохора Пчињског на челу са игуманијом Стефанидом, заједно са овогодишњом кумом Златом Миленковић из Шилова, приредили су за све присутне трпезу љубави. Као и претходних година, ученици веронауке средњих школа из Врања своју приврженост Преподобном Прохору исказали су кроз послужење верника за време трпезе љубави. Пригодан културно-уметнички програм кроз мелодију и текстове народних песама из врањског краја и Косовског поморавља извели су Бранимир Стошић - Каце, вокални солиста из Врања, и Стојан Стевановић, из Клиновца, а програм је употпунио и Огњен Величковић на флаути, ученик Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања.

Подсећамо да је поводом прославе Преподобног Прохора Пчињског Мироточивог, у посету Епархији врањској 31. октобра 2016. године стигао Преосвећени Епископ росошански и острогошски г. Андреј (Руска Православна Црква), у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа моравичког г. Антонија, викара Патријарха српског и настијатеља Подворја Московске Патријаршије.

Епископе је у Саборном храму Свете Тројице у Врању дочекао домаћин, Епископ врањски г. Пахомије са свештенством и верујућим народом, а затим је протосинђел Методије (Марковић), секретар ЕУО Епархије врањске, уз саслужење ђакона Мицка Мицковића служио доксологију. Након пријема у Епископском двору, за госте је у Градској кући пријем уприличио и градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Извор: Епархија врањска


















Нема коментара:

Постави коментар