11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 3. новембар 2016.

Духовне свечаности у Сремским Карловцима

25 година Кола српских сестара. Основана Православна омладинска заједница.

Поводом јубилеја 25 година постојања Кола српских сестара у Сремским Карловцима, у свечаној сали Карловачке гимназије одржана је академија коју су приредиле чланице Кола из Сремских Карловаца. Програм је водила глумица гђа Гордана Димић. Присутне госте поздравио је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, а потом и духовник Кола српских сестара протосинђел Клеопа (Стефановић) и председница Кола гђа Зора Мијатовић.

У оквиру академије наступио је мешовити хор Саборне цркве „Свети Арсеније“ под диригентском палицом гђе Миле Радонић. Учешћа је узео и Дечји црквени хор „Свети Роман Слаткопојац“ којим руководи гђица Александра Раденовић. Својим умилним гласом петогодишња Јована Радонић присутне је очарала песмом „Српкињица једна мала“.

На празник Светог Андреја Критског, 30. октобра 2016. године, у Саборној цркви Светог Оца Николаја у Сремским Карловцима светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Душан Колунџић. Саслуживали су протојереј-ставрофор Душан Петровић, ректор Богословије у пензији, јереј Радомир Колунџић, протојереј Јован Милановић и ђакон Милорад Бојчић. На позив да учествују у прослави Кола српских сестара Сремских Карловаца одазвала су се бројна сестринства која су својим присуством показала да деле радост и желе да покрену сарадњу са карловачким Колом.

Након свете Литургије, за све госте припремљена је трпеза љубави у Карловачкој богословији. У току трпезе, у име Његовог Преосвештенства, све присутне је поздравио протојереј Јован Милановић, а потом се свако од позваних и присутних сестринстава обратило и укратко представило свој досадашњи рад.

Истога дана, у 19 часова у амфитеатру Факултета за менаџмент одржан је Оснивачки сабор Православне омладинске заједнице Сремских Карловаца. Рад скупштине отпечео је призивом Светог Духа. Након установљеног дневног реда седницу је предводио координатор протојереј Јован Милановић који је поздравио присутне и прочитао оснивачки акт Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија.

Присутнима се потом обратио најстарији члан сабора протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, члан Надзорног одбора Православне омладинске заједнице. Након поздравних говора изабран је Савет у име ког се обратила гђа Злата Попов. За председника Савета изабран је протојереј Миленко Поповић а за чланове јереј Душко Масларић, г. Станко Лакетић, гђа Гордана Димић и гђа Злата Попов. После избора чланова Савета потврђени су мандати члановима Скупштине а за њеног председника изабрана је Катарина Торбица, и за потпредседника Немања Лукић.

Након гласања и потврде мандата вођење седнице преузела је новоизабрана председница Скупштине Катарина Торбица која је поздравила присустне и захвалила се на учињеној јој части. Скупштина је потом изабрала и чланове Управног одбора и председника Православне омладинске заједнице Михаила Јањића, који се обратио присутнима, захвалио на указаном поверењу и позвао присутне да свако у складу са својим могућностима помогне раду Православне омладинске заједнице.

Православна омладинска заједница је организација која има за циљ да на трагу сличних организација које постоје при многим парохијама у Републици Српској и у Србији помогне мисији Цркве у раду са омладином.

Извор: Епархија сремска




Нема коментара:

Постави коментар