11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 3. новембар 2016.

Молитвена сабрања у Епархији тимочкој

Освећење звонаре у Душановцу код Неготина. Рукоположење у Прахову. Прослава Свете Петке у Великој Каменици код Кладова.

Празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског прослављен је 31. октора 2016. године светом архијерејском Литургијом у храму Успенија Пресвете Богогродице у Душановцу. Преосвећеном Епископу тимочком г. Илариону саслуживали су свештеномонаси и свештеници Епархије тимочке. Појао је хор Саборног храма Свете Тројице из Неготина.

Након литургијског сабрања владика Иларион је освештао новосаграђену звонару у порти храма подигнута донацијом г. Милета Јордачијевића и његове породице, који су већ годинама велики приложници овога храма. Због несебичног дугогодишњег помагања светој Цркви г. Миле Јордачијевић је носилац ордена Светог краља Милутина.

У недељу, 30. октобра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег у Прахову код Неготина. Саслуживали су архимандрит Козма, игуман манастира Буково, и свештеници неготинског и књажевачког намесништва. Појао је хор Саборног храма Свете Тројица из Неготина, по диригентским руковођењем проф. Светлане Кравченко.

Светој Литургији су поред бројних верника присуствовали представници предузећа „Еликсир“ из Прахова, које својим донацијама помаже цркве неготинског краја.

Надлежни парох протојереј-ставрофор Ранко Алексић је у претходном периоду у сарадњи са Црквеним Одбором у Прахову и бројним приложницима обновио праховски храм, у коме је урађен фрескопис, а у порти је саграђен парохијски дом са свечаном салом за потребе црквених прослава, предавања и слично. Ови успешни радови употпунили су и значајан јубилеј, 30-годишњицу свештеничке службе проте Ранка Алексића.

У току свете Литургије Владика је рукоположио дипломираног теолога Марка Јокановића из Београда у чин ђакона. Он ће службовати као ђакон и вероучитељ у Неготину.

Слава храма Преподобне матере наше Параскеве у Великој Каменици прослављена је 27. октобра 2016. године светом архијерејском Литургијом.   Преосвећеном Епископу тимочком г. Илариону саслуживали су протојереј-ставрофор Нико Туфегџић, свештеник у  пензији, протонамесник Дејан Пајић, архијерејски намесник кључки и протонамесник Мирољуб Павловић, старешина великокаменичког храма Свете Параскеве, уз појање зајечарског хора „Свети Никодим Тисмански“.

Владика је беседио о животу преподобне Параскеве и њеним подвизима у монашком животу ради задобијања непролазног Царства Небеског. -Живот светих и њихова вера треба да буде свима пример и данас, када је потребно да верни народ редовно посећује богослужења у цркви и да у њој добија све што је потребно за спасење и живот вечни, поучио је Владика.

Након заамвоне молитве владика Иларион је преломио славски колач са домаћином храмовне славе гђом Словенком Братић и њеном породицом.

Извор: Епархија тимочка




Нема коментара:

Постави коментар