11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 10. октобар 2016.

ЈЕДАН ОД НАЈПОСЕЋЕНИЈИХ СРЕДЊОВЕКОВНИХ МАНАСТИРА У СРБИЈИ: Манастир уређен, на реду је испосница!

Један од најпосећенијих средњовековних манастира у Србији - Тумане, код Голупца, представља прави пример како се чува и обнавља православна светиња. Захваљујући преданом залагању братства, на челу са игуманом Димитријем, али и помоћи верника, обновљен је мали манастирски конак, у цркви је уведено подно грејање и урађен мермерни под. Постављене су и стасидије, целиваонице, кивоти за свете мошти и трон за чудотворну икону Пресвете Богородице, коју је 1918. године из Русије донело 30 руских калуђера, а која је 1936. године пренета из Миљковог манастира код Свилајнца.

Изнад главног улаза постављен је велики мозаик са ликом Светог архангела Гаврила, уређен је и велики плато око цркве, постављене су нова ограда, капија и чесма са мозаиком Светих Зосима и Јакова, чије се мошти овде чувају. Приоритет братства у наредном периоду управо је обнова испоснице Зосима Синаита, који је нераскидиво везан за Тумане. У Србију је пристигао са Синаја, у средњем веку. Живео је у каменој испосници, коју чине две пећине, од којих је једна преуређена у пећинску црквицу. Његове мошти пронађене су у манастирској цркви 1936. године.

- Пошто су извађене из земље, мошти су опране у вину и стављене у кивот. Многобројни верници сматрају да оне имају исцелитељску моћ и помажу у лечењу многих болести - каже игуман Димитрије. Исцелитељске моћи верници приписују и моштима преподобног Јакова Туманског, ученика Светог Николаја Велимировића, који је, као жички монах, сахрањен на гробљу у Туману 1946. године. Реч је о доктору филозофије на Сорбони и права у Монпељеу, др Јакову Арсовићу, некадашњем амбасадору Краљевине Југославије у Француској. Његове мошти пронађене су 2014. године и данас се налазе у манастирској цркви, као и мошти Зосима Синаита.

ЖИРОРАЧУН ЗА ПОМОЋ

СВАКО ко жели да помогне братству у обнављању манастира Тумане, може то да учини преко жирорачуна број: 160-396653-16. За све додатне информације заинтересовани могу да се јаве на телефон 012/675-195.

Аутор: Д. Новковић

 Олтар у манастирској цркви
 Гостопримница у манастиру Тумане
 Игуман Димитрије
 



Нема коментара:

Постави коментар