11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 10. октобар 2016.

Слава Православног богословског факултета у Београду

Православни богословски факултет Универзитета у Београду свечано је Дана 9 октобра (26. септембра) 2016. лета Господње прославио свог небеског заштитника Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова.

Овом приликом светом архијерејском Литургијом у факултетској капели Светог Јована Богослова началствовао Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, уз саслужење архимандрита Прокопија Тајара, протопрезвитерâ-ставрофорâ проф. др Драгомира Санда, Василија Војводића и Николе Чека, јерејâ Борише Шањића и Драгана Поповића, јеромонаха Ефросина и Андроника, ђакона Јове Каленића и Игора Давидовића и јерођакона Нектарија.

Празновање славе отпочело је вече уочи празника торжественим празничним бденијем које су служили бројни свештеници и ђакони, уз молитвено учешће професора и студената. Светој архијерејској Литургији присуствовао је велики број студената, професора и службеника Факултета, као и многобројни верни народ који редовно посећује богослужења у факултетској капели. Гости славе били су представници студената Универзитета у Београду, пријатељи Богословског факултета, председник Студентског парламента Универзитета у Београду г. Бојан Миленковић и студент продекан Филолошког факултета г. Јелена Видовић, представници Богословије Светог Саве, сестринске установе Богословског факултета, матуранти г. Стефан Богдановић и г. Миливоје Томић, као и студенти из Калифорније на челу са протојерејем-ставрофором Николом Чеком.

У пригодној беседи Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, надахнут јеванђељском причом о талантима, истакао је важност човекове отворености за љубав Божју и подсетивши на лик Светог Јована Богослова: -Свети Јован Богослов није назван љубљеним јер је био већи од других, већ зато што је себе отворио за љубав Божју и био доследан да следи Господа све до Крста и буде весник Његовог васкрсења. Владика је студенте и професоре Богословског факултета позвао да своје таланте, којим их је Господ даривао, умноже и принесу Њему, Извору љубави непролазне.

После свете архијерејске Литургије, преломљен је славски колач и благосиљано жито које су припремили студенти Факултета. После свечаног славског чина уследило је послужење за све присутне у холу Факултета припремљено залагањем чланова Студентског парламента.

Стефан Зељковић, председник Студентског парламента















Нема коментара:

Постави коментар