11111111111111

Претражи овај блог

среда, 14. септембар 2016.

По рецепту македонских домаћица спремите најбољи ајвар

Када будете савладале технике припремања најбољег домаћег ајвара, заборавићете на све оне куповне, а начин на који сте га до сада правиле, пашће у заборав.

Реч је о правом македонском домаћем ајвару и рецепту којег се тамошње домаћице држе већ неколико деценија.

Састојци:

– 10 кг црвене паприке
– 3 велика плава патлиџана
– 5 дцл уља
– со по жељи
– 1 велика кашика шећера

Поступак:

1. Паприку испеците у рерни, па је одмах након печења ставите у кесе на неколико минута како би омекшале, што ће олакшати гуљење коре. Кад се мало охлади сваку паприку огулите и очистите од семенки, а затим их сложите у велику цедаљку, како би се што боље исцедиле (потребна су најмање 3 сата за цеђење)

2. Патлиџане такође пеците у рерни, а онда их на исти начин као паприке држите кратко у кеси и потом огулите и оставите их да се цеде.

3. исцеђену паприку и патлиџан самељите на ручном апарату за млевење меса, и све пребаците у велики лонац и ставите на лагану ватру.

4. Током кувања смесу је потребно непрестано мешати, а уље постепено додавати – по 1 дцл сваких 20 минута – мешајте непрестано јер уље не сме да избије на површину. Начин на који је најлакше проверити да ли је ајвар готов је прелаз варијачом по дну лонца након чега је потребно видети дно лонца.

Со и шећер додајте на самом крају, тачније, у последњих 20 минута.

Извор: Лепота и Здравље

Нема коментара:

Постави коментар