11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 11. септембар 2016.

Македонски медији: У земљотресу повређено око 50 особа


Македонски сеизмолог: Нема пријава о повређенима, штете има.-Македонски медији: У земљотресу повређено око 50 особа

СКОПЉЕ - У земљотресу који је поподне потресао Скопље повређено је око 50 особа, јавила је Сител ТВ наводећи да су грађани задобили повреде када су покусали да напусте своје станове.

Повређени су превезени у скопске болнице, углавном са преломима руку и ногу и посекотинама, наводи та телевизија.

Неки од грађана су повређени приликом силаска низ степенице, а неки приликом искакања са тераса нижих спратова.

Како је пренео Ројтерс, очевици су навели да је потрес изазвао панику међу становницима као и да су се на појединим зградама појавиле пукотине на зидовима.

У Скопљу се данас у 15.10 сати осетио нови јачи земљотрес јачине пет степени Рихтерове скале после два слабија потреса која су јутрос узнемирила грађане главног града Македоније – преноси Танјуг.

Епицентар новог потреса био је седам километара источно од Скопља, јавио је Европски медитерански сеизмолошки ценатр, преноси МИА.


Нови потрес у Скопљу

СКОПЉЕ - У Скопљу се у 15.10 сати осетио нови јачи земљотрес јачине пет степени Рихтерове скале после два слабија потреса која су јутрос узнемирила грађане главног града Македоније.

Епицентар новог потреса био је седам километара источно од Скопља, јавља Европски медитерански сеизмолошки ценатр, преноси МИА.

Како преноси Ројтерс, очевици наводе да је потрес изазвао панику међу становницима као и да су се на појединим зградама појавиле пукотине на зидовима.

Ни македонска полиција, као ни локални медији немају за сада извештаје о евентуално повређенима или већој штети, наводи Ројтерс.

Земљотрес се осетио и у Србији.

Грађане Скопља су јутрос најпре узнемирила два земљотреса, јачине од 3,9 и 2,8 степени Рихтерове скале, саопштила је македонска сеизмолошка служба.


Македонски сеизмолог: Нема пријава о повређенима, штете има

СКОПЉЕ - Земљотрес за који се прелиминарно процењује да је био јачине 5,3 степени по Рихтеровој скали који је данас по подне погодио Скопље причинио је мање штете зградама, али није пријављено да је ико повређен, рекла је Драгана Церних из македонске сеизмолошке службе, јавља АП.

Церних је америчкој агенцији рекла да је добила пријаве о пукотинама у зидовима зграда или о срушеним димњацима, као и о штети нанетој крововима у селима у околини Скопља.

Према њеним речима, најмање четири снажна накнадна потреса уследила су после великог потреса, док је један мањи потрес забележен раније током дана.

Амерички геолошки завод је такође саопштио да је прелиминарна јачина земљотреса који је погодио Скопље 5,3 степени по Рихтеровој скали, са епицентром око четири километра источно-североисточно од Скопља, на дубини од 10 километара.

Немачки истраживачки центар за геолошке науке (ГФЗ) са седиштем у Потсдаму саопштио је, међутим, да је земљотрес био јачине пет степени, наводи АП, уз напомену да експерти за земљотресе често износе различите процене о јачини потреса – преноси Танјуг.


Два земљотреса у Скопљу

Грађане Скопља су јутрос узнемирила два земљотреса, јачине од 3,9 и 2,8 степени Рихтерове скале, саопштила је македонска сеизмолошка служба. Први, јачи потрес се догодио јутрос у 6,58 часова, а други, слабији, само минут касније, наводи се у саопштењу, а пренела је агенција МИА. Земљотрес се, осим у Скопљу, осетио и у околини македонске престонице. Скопље је 1963. године погодио снажан земљотрес јачине 6,1 Рихтера, тада је погинуло више од 1.000 људи.

Први, јачи потрес се догодио јутрос у 6,58 часова, а други, слабији, само минут касније, наводи се у саопштењу, пренела је агенција МИА.

Скопље је 1963. године погодио јак земљотрес у коме је страдало 1000 људи – преноси Танјуг.

Нема коментара:

Постави коментар