11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 13. јун 2016.

Освештања храма у Новој Градишци

Уз учешће свег свештеног клира и верног народа Епископије Пакрачко-славонске као и гостију из суседних сестринских Епископија, Преосвештена господа Епископи; Средњоевропски умировљени г. Константин и Пакрачко-славонски г. Јован извршили су у недељу 5. јуна чин освештања новообновљеног параклиса Свете Тројице у Новој Градишци. У наставку чина освештања Преосвештене владике су уз саслужење протојереја-ставрофора; Ратка Гатаревића пароха Славонско-Бродског, Драгана Антонића пароха Окучанског, Ђорђа Теодоровића пароха Пакрачког, јереја Невена Маринковића пароха Старомајданског из Епископије Бихаћко-петровачке, и протођакона Милана Томашевића служили свету Литургију у новоосвештаном храму.

Пастирском беседом о извршавању заповести Господњи, о следовању за Христом, као и о самој Јеванђелској причи о исцелењу слепог од рођења коме догађају је и посвеђена ова шеста недеља по Васкрсењу, након прочитаних одељака из Светог Писма верном народу обратио се владика Константин.

Да ова заједница верних живи и да узраста у речима Господњим, поред труда и залагања око обнове своје светиње, сведочи и њихово учешће у Телу и Крви Господњој кроз причешће Светим Даровима у којима је и током ове свете Литургије велики број присутних узео удела.

Након ове, за све нас велике радости, по свршетку свете Литургије речима благодарности најпре госту Преосвештеном владици Константину, за исказану љубав и удео у овом свештеном чину и евхаристијском слављу са нама заједно, а затим и верном народу на залагању за обнову ове светиње, обратио се и Преосвештени владика Јован. Владика је том приликом на предлог надлежног пароха јереја Огњена Тенџерића свим заслужним за обнову уручио захвалнице.
У поподневним часовима после угодног дружења са верницима парохије Новоградишке и њиховим гостима, Преосвештене владике посетиле су Саборни храм Свете Тројице и Владичански двор у Пакрацу, приликом чега је владика Јован упознао госта Преосвештеног владику Константина са токовима обнове наше Епископије као и ове две од великог значаја наше светиње.

Први храм Свете Тројице у Новој Градишци подигнут је 1738. године. Имао је две обнове 1824. и 1885. године, а почетком Другог светског рата исти је до темеља срушен 7. јула 1941. године. Приликом тога страдао и иконостас из 1814. године, као и вредни богослужбени предмети и црквене књиге.

Нова црква подигнута 1982. године чије темеље је десет година раније 4. јуна 1972. године освештао Епископ Славонски г. Емилијан и била је највећа подигнута парохијска црква у Епископији Славонској после Другог светског рата. Иста је у пролеће 1992. године минирана, а у недостатку храма у склопу парохијског дома у Новој Градишци верници су са надлежним парохом у једној од просторија уредили параклис до стицања услова за подизање нове цркве у овом месту, који је током прошле и почетком ове године реновиран, а сада и освештан.

Извор: Епархија славонска




















Нема коментара:

Постави коментар