недеља, 08. мај 2016.

Митрополит Амфилохије: Култура без култа је ново идолопоклонство

Култура без култа је ништа и представља ново иолопоклонство, казао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије данас на Дукљи код Подгорице, након Литургије коју је са свештенством служио на остацима ранохришћанског храма у којем се по предању Свети Јован Владимир вјенчао са Косаром.

Говорећи о вјековном континуитету ове древне светиње, он је рекао да данашњом службом Црква на прави и истински начин обнавља тај континуитет.

„То је права и истинска обнова и право и истинско очување онога што се данас назива културно наслеђе“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да многи од оних који се баве тим наслеђем заборављају или не знају, јер нијесу ни научили да култура долази од култа.

„А култ је ова Света служба Божја. И све оно што је грађено кроз вјекове, нарочито свети храмови, грађени су, не себе ради, не умјетности ради, не такозване културе ради, него управо култа ради, богослужења ради, службе Божје ради, сабирања народа Божјега ради око Господа, око тијела и крви Његове, око светога причешћа“, објаснио је Владика.

Он је рекао да због таквог поимања културе од стране државне управе за културно наслеђе, или због незнања оних који у њој раде Црква има проблеме у односима са државом.

Додао је да би култура без култа једноставно била гомила некаквог древнога камења које су ту људи поставили и које само по себи нема никаквога смисла ни значења.

„Наравно, треба сачувати сваки тај камен, јер је сваки тај камен освештан, сваки је дотакнут и силом Божјом, али и љубављу оних који су градили, оних који су се кроз вјекове уграђивали у те светиње. А ко ће боље чувати те светиње од оних који су их градили, који знају зашто су оне грађене и коме су оне посвећене“, рекао је Владика Амфилохије.

Он је објаснио да они који не вјерују у Бога и који се везују за остатке прошлости, не знају шта значи истински чувати и сачувати неку древну светињу.

„Друго су египатске пирамиде или остаци дворова древних месопотамских царева. То је спомен на њих, тамо више нема оне вјере у фараоне и божанства месопотамских царева коју су то градили. Кад се, међутим, ради о храмовима хришћанским, то није нешто што је од давнина остало без смисла. Данас је жива Црква Божија. Ми смо наставак оних који су градили ове свете храмове. Ми настављамо њихову вјековну службу“, казао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да су на овим темељима хришћани вјековима Бога славили и Њему јединоме служили и да је то право чување културе.

„А ово модерно, обезбожено, гдје се сматра да је култура камење – то је повратак примитивизму и ново паганство, ново идолопоклонство. Оно је плод времена атеизације, и следствено томе и атеистичког, безбожничког поимања културе“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Нема коментара:

Постави коментар