11111111111111

Претражи овај блог

среда, 20. април 2016.

Вести из Епархије зворничко-тузланске

Освећење Парохијског дома у Каракају. Гради се храм Васкрсења Христова у Станарима. Посета парохији у Ступи.

Благовољењем Пресвете и Животворне и Нераздјељиве Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, дана 18/5. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом посетио је Каракај код Зворника и уз саслужење протојереја- ставрофора Видоја Лукића, архијерејског намјесника зворничког, протојереја-ставрофора Драгише Томића, пароха кисељачко-јасеничког у Трновици, као и ђакона Богдана Стјепановића, освештао темеље Парохијског дома у порти храма Васкрсења Господњег.

Преосвећени Владика је у својој охрабрујућој и поучној бесједи о значају градње Парохијског дома и становања свештеника уз храм у својој парохији, између осталог, похвалио труд градитеља, надлежног свештеника, Црквеноопштински управни одбор и рјешење архитекте др Драгана Јевтића из Зворника. Кум темеља Парохијског дома је г. Зоран Стевановић, градоначелник Зворника. На крају чина освећења, Епсикоп је призвао благослов Божји на све благочестиве и христољубиве градитеље и приложнике овог Парохијског дома и све оне који у њему буду живјели.

Станарe, најмлађу Општину у Републици Српској ускоро ће, ако Бог да, красити велелијепни храм Васкрсења Христова. Овај величанствени храм гради се од 22. новембра 2010. године. И поред свих невоља и тешкоћа кроз које пролази најмлађа Општина у Републици Српској ипак је пронађен начин да се започето полагано гради и приводи крају. Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, посјетио је Станаре и храм Васкрсења 17. априла 2016. године и разговарао са надлежним парохом протојерејем-ставрофором Станиславом Рађеном, начелником и предсједником  Скупштине општине Станари и њиховим сарадницима.

У недјељу, 17. априла 2016. године, на повратку из Чечаве гдје је служио свету архијерејску Литургију, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, посјетио је село Ступа у Општини Теслић и храм Светог великомученика Прокопија, којег  је освештао 21. јула прошле 2015. године. Епископа је дочекао надлежни парох протонамјесник Раде Танацковић, парох  осредачки. У разговору, Преосвећени Владика је иницирао питање живописања овог предивног храма као и његово ограђивање.

Извор: Епархија зворничко-тузланска




Нема коментара:

Постави коментар