четвртак, 24. март 2016.

Хашки трибунал осуди Радована Караџића на 40 година затовра


Како је рекао председавајући суда, време проведено у притвору ће се Караџићу урачунати у казну.

Веће Хашког трибунала оценило jе данас у пресуди Радовану Kараџићу да нема довољно доказа да jе постоjала намера да се учини геноцид у више босанских општина над хрватским и муслиманским становништвом.

"Веће сматра да нема доказа да jе постоjала геноцидна намера ни код Kараџића ни код чланова заjедничког злочиначког подухвата, као ни код поjединачних извршилаца злочина да се истреби и потпуно уништи муслиманско и хрватско становништво", рекао jе председник судског већа судиjа O Гон Kвон током читања пресуде.

Судско веће jе нашло да су од марта 1992. до краjа те године српске снаге заузеле општине у босанско-српским териториjама у Босни, после чега jе дошло до организованих и систематских злочина против босанских муслимана и Хрвата коjи су у тим општинама живели.

Веће jе такође утврдило да jе огроман броj Хрвата и муслимана приморан да напусти своjе куће. Веће jе утврдило да су припадници српских снага и политичких органа босанских Срба починили убиства као кршење закона и обичаjа рата и убиство, истребљење, депортациjу, насилно премештање и прогон као злочине против човечности.

Веће ниjе убеђено, на основу доказа, да су лоши услови живота у тим општинама намерно увдени како би дошло до истребљења босанских муслимана и Хрвата. Изрицање пресуде Kараџићу почело jе у 14 часова, а поводом оптужби за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

У наставку читања пресуде Радовану Караџићу, по оптужбама за злочине у Сарајеву, председник судског већа Хашког трибунала трибунала О Гон Квон рекао је да веће сматра да је оптужени крив за злочине у Сарајеву.

"Оптужени је крив за убиства, нападе на цивиле и терор", рекао је судија. Судско веће, како је додао сматра да је Караџић подржавао и одобравао гранатирање Сарајева и снајперске нападе на цивиле.

"Оптужен је користио снаперске нападе и терор као притисак на руководство босанских муслимана и међународну заједницу зарад остварења својих политичких циљева. Он је значајно допринео реализацији заједничког злочиначког подухвата и без његове подршке напади на град не би могли да се десе, сматра хашки суд.

Веће Хашког трибунала такође је нашло да је Војска Републике Српске починила злочине против човечности, убиства, и терора над цивилним становништвом у Сарајеву. Са својих положаја Срби су свакодневно намерно гађали снајперима цивиле у Сарајеву и насумично гранатирали град и цивилне циљеве.

"Свакодневно је долазило до пуцања на цивиле, док су ишли по воду и шетали. Пуцало се и на децу док су се играла испред својих кућа, шетала са родитељима и враћала из школе. Српске снаге су их како је навео судија, гађале из снајперских гнезда од маја 1992. до краја рата скоро три године", рекао је судија О Гон Квон.

Јединице сарајевко-босанског корупса су то радиле коришћењем тешког наоружања и артиљеријског оружја.

"Хиљаде граната је пало на град током рата и на цивилне објекте, пијаце болнице где су се скупљали и кретали цивили. Веће сматра да се то изводило да би терорисало цивилно становништво. Резултат је да је био на хиљаде убијених и рањених. Сви цивили прошли кроз тежак страх јер нису никада могли да знају да ли ће бити мета напада: навео је судија. Веће је одбацило тврдњу Караџићеве одбране да су босански муслимани пуцали на сопствене цивиле да би за то оптужиле Србе и изазвали интервенцију међународне заједнице.

Kараџић jе након вишегодишњeг бекства и скривања под лажним идентитетом "доктора Дабића", ухапшен 18. jула 2008. године, и недељу дана касниjе из Београда jе изручен Tрибуналу у Хагу.

Суђење му jе почело званично у октобру 2009. године, а завршено jе 2014. Изрицање пресуде у Хагу прати више од 150 чланова породица жртава, око 200 новинара и више од 50 представника држава и чланова дипломатског кора.

У завршноj речи, у октобру 2014, тужилаштво jе затражило да Kараџић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и кажњен доживотним затвором, док jе Kараџић, коjи се бранио сам, тражио да буде ослобођен кривице.

На данашњу пресуду и Kараџић и тужилаштво Хашког трибунала имаће право да уложе жалбу.

Извор: Танјуг / Правда

Нема коментара:

Постави коментар