11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 15. фебруар 2016.

Слава Богословије у манастиру Крки


На празник Света Три Јерарха, 12. фебруара 2016. године, свету архијерејску Литургију у манастиру  Крки служио је Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, уз саслужење Епископа франкфуртског и све Немачке Сергија, бихаћко-петровачког Атанасија и далматинског Фотија.

Слава крчке богословије окупила је на овом светом месту велики број верника како из Далмације, тако и из разних крајева бивше Југославије. Међу су били и председник СДСС Војислав Станимировић, председник Заједничког већа општина Драган Црногорац, амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Марко Николић, подпредседник СНВ Саша Милошевић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе РС Зоран Вапа, начелник општине Кистање Горан Рељић, Душан Торбица, Жарко Драгичевић и многи други.

Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије обратио се током свете Литургије окупљенима и честитао свима благословени дан. -Данас када прослављамо велике учитеље Цркве, који су удахнули дух аутентичне теологије у тело Христово, пред нас се поставља питање о правом смислу савремене хришћанске теологије, поручио је епископ Сергије подсећајући на речи Светог Григорија Богослова: ,,Ако желиш да богословствујеш, буди као Мојсије‟, што значи да треба да тражимо живога Бога. Зато, немојмо никада заборавити да је изворна и аутентична православна теологијa могућа једино као ,,учествовање у Богу‟. Она, дакле, захтева читавог човека који држи подвижнички етос сa једне стране и човека који читав свој живот претвара у Божанску Литургију, објаснио је епископ Сергије.

Захваливши на овим богоугодним речима, епископ Фотије је честитао празник којим прослављамо заштитнике Богословије „Света Три Јерарха“, али који је такође и слава богословља и јединства Цркве Христове: -То се најбоље види из саме историје овога празника која нас враћа у Цариград, у 11. век, када су се верници поделили у три групе: једни су тврдили да је Свети Василије Велики највећи богослов, те су се назвали василијанима, други су пак мислили да је то Свети Григорије Богослов (григоријани), а трећи су за најважнијег међу богословима сматрали Јована Златоустог (јованити). Овај раскол Господ је искористио да утврди јединство Цркве, па су се тако једноме благочестивом Епископу тога доба јавила сва три светитеља говорећи му да међу њима нема првог, другог и трећег, него су сви они једнаки пред Богом и треба их славити заједно.

-Овај нам празник говори да треба да будемо јединствени, да је свако од нас благословен другим даром Духа Светога, али подједнако важним и да не треба да дозволимо да међу нама буде поделе и непријатељства из било кога разлога, рекао је епископ Фотије и додао да нам је јединство потребно да будемо браћа и да је то права порука овога празника.

Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије даровао је комби за потребе богословије. Осим тога, ученицима је поклонио мноштво намирница које су им свакодневно неопходне, због чега му је епископ Фотије из свег срца захвалио. -Захваљујем епископу Сергију на свим благословима које смо до сада примили од њега, а пре свега на томе што овде радо долази и воли ову светињу, рекао је епископ Фотије.

Након славске Литургије сви присутни имали су прилику да погледају свечану академију која је припремљена овим поводом, као и да се послуже на славској трпези љубави. На почетку програма епископ Фотије је обратио званицама говорећи да су управо јединство и саборност једна од најважнијих компоненти овог богословског училишта, које је једна од осам богословских школа Српске Православне Цркве, а једина школа тог типа на подручју Хрватске, поред Православне гимназије у Загребу. -Надамо се да ћемо једнога дана у Загребу имати и огранак Православног богословског факултета  и тиме затворити круг просветних институција које су веома битне за опстанак српског народа на овим просторима, рекао је епископ Фотије.

Своју школску славу богослови су прославили игроказом на тему 1000-годишњице мученичке смрти Светог краља Јована Владимира, која се ове године обележава у свим богословијама. Драмска секција богословије „Света Три Јерарха“ уз помоћ и вођство свога професора, оца Дргана Зорице, увеличала је овај догађај, а у томе су им својим гласовима помогле чланице женске певачке групе „Везак“ из Београда.

И ове године празник три најзначајнија богослова прослављен је широм православног света, а при богословији у манстиру Крки традиционално су се окупили верници свесни значаја ове институције која већ вековима даје незамељив допринос нашем свештенству стварајући будуће свештенослужитеље, али пре свега добре људе који ће својим животом доприносити очувању наше свете вере.






Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар