Користи се за лечење многих болести - дијабетеса, астме, импотенције, бубрежних каменаца, неплодности и алергија
Први писани траг о босиљку стар је четири миленијума и потиче из старог Египта. Реч босиљак (тал. басилицо, енгл. басил) долази од грчког басиликон, што значи краљевски и одражава поштовање древних култура према овој биљци.
Римљани су га поистовећивали с љубављу и оданошћу па се веровало да ће мушкарац заувек волети жену од које прими гранчицу босиљка.
У Индији су босиљак неговали као симбол добродошлице, а у ајурведи једна од врста босиљка (тулси, лат. Оцимум тенуифлорум) користи се за лечење многих болести - дијабетеса, астме, импотенције, бубрежних каменаца, неплодности и алергија.
Снажан антиоксиданс
Босиљак је познат по чињеници да има јака антиоксидативна својства. Антиоксиданси које природно проналазимо у босиљку штите тело од оштећења узрокованих слободним радикалима, спречавају старење ћелија и настанак неколиких врста рака. Антиоксиданси су важан део здраве прехране и здравог начина живота, а босиљак је њихов поуздан и делотворан извор.
Један од антиоксиданса из босиљка је бета-каротен. Бета-каротен, који се у телу претвара у витамин А, спречава оксидацију холестерола у крвотоку и на такав начин штити срце и крвне судове. Оштећења изазвана слободним радикалима доприносе развоју многих других болести, укључујући астму, остеоартритис и реуматоидни артритис. Бета-каротен из босиљка је одличан начин превенције ових болести.
Штити срце и крвне судове
Босиљак је добар извор витамина Б6 и магнезијума. Витамин Б6 спречава накупљање потенцијално опасне молекуле хомоцистеин. Магнезијум подстиче здравље кардиоваскуларног система помажући опуштању мишића и крвних судова. Тако поспешује проток крви и смањује ризик од неправилног срчаног ритма. Магнезијум оснажује срчани мишић и делује превентивно против инфаркта.
Природни антибиотик
Истраживања су показала да уље босиљка повољно делује на имунитет. Свежи листови и уље босиљка имају антибактеријска и антисептичка својства и могу се користити у лечењу инфекција. Босиљак можете користити и локално - листови босиљка стављени на ране спречавају бактеријске инфекције.
Босиљак у кулинарству
Мирисни листови босиљка користе се у многим кухињама и слажу се с различитим врстама јела. Да бисте задржали његов укус, босиљак додајте јелу при крају. Када год можете, изаберите свежи босиљак, јер има интензивнији укус у односу на сушени. Славу и препознатљивост у кухињама широм света, босиљак је зарадио с Песта Геновесе, зеленим умаком од босиљка, пињола и пармезана.
Од свеже насецканог босиљка с белим луком и маслиновим уљем можете припремити одличан сос, који можете послужити уз разна јела као што су тестенина, пиринач и брускети.
Од босиљка можете припремити и једноставни ледени десерт. Помешајте насецкани босиљак с лимуновим соком, соком шећерне трске и водом, па смесу замрзните као коцкице леда. Кад се замрзне, блендером их уситните и послужите као ледени десерт у медитеранском стилу. Или, направите свежу, укусну и вишебојну италијанску салату од свежег босиљка, сира моцареле и парадајза.
Попијте окрепљујући чај босиљка који сте припремили тако што сте насецкане листове босиљка прелили врућом водом, оставили стајати осам минута и након тога процедили.
(Ствар укуса)
Први писани траг о босиљку стар је четири миленијума и потиче из старог Египта. Реч босиљак (тал. басилицо, енгл. басил) долази од грчког басиликон, што значи краљевски и одражава поштовање древних култура према овој биљци.
Римљани су га поистовећивали с љубављу и оданошћу па се веровало да ће мушкарац заувек волети жену од које прими гранчицу босиљка.
У Индији су босиљак неговали као симбол добродошлице, а у ајурведи једна од врста босиљка (тулси, лат. Оцимум тенуифлорум) користи се за лечење многих болести - дијабетеса, астме, импотенције, бубрежних каменаца, неплодности и алергија.
Снажан антиоксиданс
Босиљак је познат по чињеници да има јака антиоксидативна својства. Антиоксиданси које природно проналазимо у босиљку штите тело од оштећења узрокованих слободним радикалима, спречавају старење ћелија и настанак неколиких врста рака. Антиоксиданси су важан део здраве прехране и здравог начина живота, а босиљак је њихов поуздан и делотворан извор.
Један од антиоксиданса из босиљка је бета-каротен. Бета-каротен, који се у телу претвара у витамин А, спречава оксидацију холестерола у крвотоку и на такав начин штити срце и крвне судове. Оштећења изазвана слободним радикалима доприносе развоју многих других болести, укључујући астму, остеоартритис и реуматоидни артритис. Бета-каротен из босиљка је одличан начин превенције ових болести.
Штити срце и крвне судове
Босиљак је добар извор витамина Б6 и магнезијума. Витамин Б6 спречава накупљање потенцијално опасне молекуле хомоцистеин. Магнезијум подстиче здравље кардиоваскуларног система помажући опуштању мишића и крвних судова. Тако поспешује проток крви и смањује ризик од неправилног срчаног ритма. Магнезијум оснажује срчани мишић и делује превентивно против инфаркта.
Природни антибиотик
Истраживања су показала да уље босиљка повољно делује на имунитет. Свежи листови и уље босиљка имају антибактеријска и антисептичка својства и могу се користити у лечењу инфекција. Босиљак можете користити и локално - листови босиљка стављени на ране спречавају бактеријске инфекције.
Босиљак у кулинарству
Мирисни листови босиљка користе се у многим кухињама и слажу се с различитим врстама јела. Да бисте задржали његов укус, босиљак додајте јелу при крају. Када год можете, изаберите свежи босиљак, јер има интензивнији укус у односу на сушени. Славу и препознатљивост у кухињама широм света, босиљак је зарадио с Песта Геновесе, зеленим умаком од босиљка, пињола и пармезана.
Од свеже насецканог босиљка с белим луком и маслиновим уљем можете припремити одличан сос, који можете послужити уз разна јела као што су тестенина, пиринач и брускети.
Од босиљка можете припремити и једноставни ледени десерт. Помешајте насецкани босиљак с лимуновим соком, соком шећерне трске и водом, па смесу замрзните као коцкице леда. Кад се замрзне, блендером их уситните и послужите као ледени десерт у медитеранском стилу. Или, направите свежу, укусну и вишебојну италијанску салату од свежег босиљка, сира моцареле и парадајза.
Попијте окрепљујући чај босиљка који сте припремили тако што сте насецкане листове босиљка прелили врућом водом, оставили стајати осам минута и након тога процедили.
(Ствар укуса)
Нема коментара:
Постави коментар