11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 2. децембар 2013.

Подигнут споменик цару Душану у Скопљу

Споменик Цару Душану угледао је светлост дана у главном граду Македоније. После споменика Александру Македонском и Скендербегу, Србија је добила свог представника у граду на Вардару, јавља Телеграф.рс. Историјски је познато да је Стефан Душан је крунисан за цара 16. априла 1346. године у тврђави Кале, у Скопљу.

Албански устанак 2001. године довео је до уставних промена и успостављање двонационалне власти у Скопљу, македонске и албанске. За малобројне српске партије није било места, и то је условило да се временом број српског живља смањи. Данас Срби чине између два и пет одсто становништва Скопља. 

Демократска партија Срба у Македонији (ДПСМ) на челу са Иваном Стоилковићем почела је да се заузима за своја права и начинила је значајни помак за борбу мањина у престоници Македоније.
 
- После пуних шест векова и Пресветли цар Душан нам се враћа у Скопље, на Мосту цивилизације. У његово време, Скопље је био престоница једног великог царства, своју мудру владавину утемељио је Закоником прозваним Душанов, који се и данас изучава у историји светских правних наука као изузетан – изјавио је Иван Стоилковић, председник ДПСМ на заседању петог конгреса ове партије.
 
На мосту изнад Вардара постављан је споменик и краљевићу Марку, поред цара Душана, на самом улазу зграде Врховног суда и Археолоског музеја Македоније.

Мост има око 30 споменика познатих људи који су живели и радили на територији Македоније. Српска ливница “Јеремић” урадила је све статуе које су на овом мосту и још неколико у пројекту “Скопје 2014″.


Извор: Вести онлине

Нема коментара:

Постави коментар