11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 1. децембар 2013.

Кијев, опозиција тражи оставке

У Украјини и данас масовне демонстрације присталица уласка те земље у ЕУ. Неколико стотина хиљада људи окупило се на улицама Кијева. Опозиција тражи оставку председника и владе. У протестима до сада повређено више стотина демонстраната и око 100 полицајаца.

Више од сто хиљада људи и данас је, упркос забрани окупљања, протестовало у Кијеву против одбијања потписивања споразума о придруживању са Европском унијом, док су опозициони лидери затражили оставку премијера и председника Украјине позивајући грађане на свеопшти штрајк, јављају агенције. У сукобима је до сада повређено више стотина демонстраната.


Како јавља АП, десетине људи са видљивим повредама главе превезено је у болницу.
Позивајући се на Министарство унутрашњих послова, украјинска агенција Укринформ јавља да је повређено више од 100 полицајаца и 20 демонстраната, док је неколико учесника протеста приведено.

Руске агенције преносе да су припадници специјалне јединице "Беркут" потиснули окупљене у улици у којој се налази зграда председничке администрације, али да се они не разилазе и да су их лидери Украјинске демократске алијансе за реформе (УДАР) Виталиј Кличко и партије Слобода Олег Тјагнибок позивали да се смире и не примењују силу.

Током протеста у организацији опозиционог "Народног већа", како извештавају руске агенције, активисти тог већа заузели су Дом синдиката, као и зграду градоначелника недалеко од Трга независности.

Административни суд кијевског дистрикта забранио је раније данас окупљања на неколико места у главном граду Украјине, укључујући Трг независности, централно поприште протеста опозиције.

Демонстранти су се, упркос томе, окупили и одлучили да остану на Тргу независности све док њихови захтеви не буду испуњени, саопштила је данас прес служба опозиционе партије Отаџбина, цитирајући једног од лидера опозиције Арсенија Јацењука.

Списак захтева укључује оставку владе Николаја Азарова, као и председника Виктора Јануковича, након чега би требало да буду расписани превремени председнички и парламентарни избори.

Јацењук је навео и да је опозиција одлучила да организује национални штаб на Тргу независности у центру Кијева, преноси Итар-Тас.


Кличко је такође позвао председника Виктора Јануковича и његову владу да поднесу оставке,
наводећи да су "украли" украјински сан о европским интеграцијама.

Кличко је, наводи РИА Новости, позвао окупљене да избегавају провокације.

Други опозициони лидер из партије Отаџзбина бивши министар унутрашњих послова Јуриј Луценко проценио је да ће влада поднети оставку у року од пет дана протеста у Кијеву.

"Будите овде, не мрдајте натраг са овог трга", рекао је он.

"Наш план је јасан: Ово нису демонстрације, ово није реакција. Ово је револуција", рекао је Луценко а преноси Асошијетед прес, додајући да окупљени узвикују "Револуција".

Лидер партије Слобода Олег Тјагнибок прогласио је почетак свеопштег штрајка најављујући останак на Тргу независности.

Протести са захтевима да руководство поднесе оставке и позивима на свеопшти штрајк одржани су, између осталог, и у Луганску, Лавову, Ивано-Франковску, Одеси и Дњептропетровску, наводи Укринформ.

Украјину од прошлог четвртка потресају протести због одлуке власти да одустане од планова да на самиту Источног партнерства, одржаног ове седмице у Вилњусу, потпише кључни споразум о придруживању са ЕУ.





У међувремену, украјински председник Виктор Јанукович рекао је да ће учинити све што од њега зависи за убрзање процеса приближавања земље Европској унији, али као равноправног партнера и без већих губитака за национу економију и погоршања животног стандарда грађана.


"Морамо да се руководимо искључиво националним интересима и да будемо одговорни за сопствену будућност. Ми морамо да бранимо своју земљу на политичкој карти Европе и света као велика и заиста независна држава", навео је Јанукович у честитки упућеној сународницима поводом 22. годишњице референдума и потврђивања Акта о проглашењу независности Украјине.

Украјинска влада 21. новембра саопштила је да обуставља припреме за потписивање Споразума о придруживању ЕУ.

Тај потез образложила је знатним смањењем робне размене са својим главним партнерима - Русијом и Заједницом Независних Држава, тешком ситуацијом и трошковима које би Кијев могао да има.

Након тога присталице евроинтеграција започеле су протесте у Кијеву и другим регионима Украјине.


Извор: РТС

1 коментар: