11111111111111

Претражи овај блог

петак, 30. август 2013.

“Закочена” интервенција у Сирији

Запад сад чека извештај инспектора УН пре одлуке о могућем нападу на Сирију. Поделе у Британији, изборна нелагода у Немачкој, Обама наишао на противљења код куће

ИНСПЕКТОРИМА Уједињених нација за хемијско наоружање нагло је скочила “цена” у западним престоницама, у којима, упркос снажној реторици за напад на Сирију, расте и скепса према војној интервенцији.

Председник САД Барак Обама наилази на противљења законодаваца на Капитол хилу, у Лондону је дошло до раздора између власти и опозиције, Париз вага, док у Немачкој интервенција уочи избора не иде наруку ниједном од кандидата, који не би, притом, ни да наљуте савезнике.

После колапса седнице Савета безбедности УН чије сталне чланице нису постигле договор о резолуцији, интервенција је “закочена”. Не само да Русија сматра да су позиви на акцију против режима у Дамаску кршење међународног права, Кина да за напад нема оправданог разлога, већ је и Британија, кључни играч у ваздушном нападу сада, изненада, променила став. Британски премијер Дејвид Камерон је рекао да би требало прво видети закључке међународних инспектора о употреби хемијског оружја у Сирији, и да је “незамисливо” да би Британија покренула војну акцију против Сирије уколико постоји снажно противљење томе у Савету безбедности УН!?

Тако је све више знакова да неће бити једноставно одредити датум почетка интервенције због настојања Обамине администрације да се усклади са међународним партнерима и све бројнијих захтева за консултовање са америчким конгресменима. Уз то, Обама у уторак треба да отпутује на самит лидера Г20 у Санкт Петербург.

Претећа војна интервенција у Сирији, с једне стране, и немачки бирачи, с друге, су неколико недеља пред немачке савезне изборе 22. септембра, довели у дефанзиву и канцеларку Ангелу Меркел и њеног “изазивача” Пера Штајнбрика. Ниједно од њих двоје не жели да важи за онога који жели рат, кад се зна да немачки савезници - Британци и Американци планирају војни напад, а да, према анкетама, више од две трећине Немаца не желе да шаљу своје војнике у рат у Сирију.

Меркелова је у телефонском разговору затражила од председника Русије Владимира Путина да искористи Савет безбедности УН да би била донета одлука о брзој међународној реакцији на конфликт. Генерални секретар УН Бан Ки Мун је казао да ће инспектори УН у суботу да му поднесу извештај и да остају у Сирији до суботе.

Председник Барак Обама, суочен с новим препрекама, у интервјуу за Пи-Би-Ес, рекао је да амерички званичници верују да је сиријска влада одговорна за напад хемијским оружјем, да би циљ ограничене акције био да се спречи будућа употреба хемијског оружја, али да још није донео одлуку о нападу:

- Не желим никакав бесконачан сукоб у Сирији - прецизирао је, док амерички званичници објашњавају да би највероватнија опција било ракетирање са америчких бродова у Медитерану, у кампањи која би трајала неколико дана.

И док председник Сиријске националне коалиције Ахмед Џарба тврди да “ако буде интервенције, режим неће дуго опстати”, сиријски председник Башар ал Асад поручује: “У питању је историјски сукоб из ког ћемо изаћи као победници”.


ДРУГИ ВИЈЕТНАМ

АМЕРИЧКИ војни напад на Сирију довео би до “тренутног уништења” Израела и показаће се као “други Вијетнам” за Американце, изјавио је шеф иранске Револуционарне гарде Мохамад Али Џафари. Шиитски Иран подржава сиријског председника Башара ал Асада у борби против побуњеника (углавном сунита), и за наводни напад хемијским оружјем 21. августа окривљује побуњеничке снаге.

Извор: Вечерње Новости

Нема коментара:

Постави коментар