11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 22. август 2013.

Грожђе - зрна која чисте организам

Грожђе, осим што освежава, узима се као лек за чишћење крви, регулисање варења, уклањање масних наслага из тела, за лечење упалних процеса органа за варење, као и за уклањање реуматичних потешкоћа и кожних алергија.

Свежи сок од грожђа богат је витаминима А, Б и Ц и разним минералима. Грожђе делује као природни тоник организма, а осим тога је и изразито хранљива намирница. Садржи око 20 одсто шећера, па је и енергетски вредна намирница

Ово воће је такође веома важан извор биофлавонида, који штите организам од слободних радикала.

Због различитих антиоксиданса, грожђе има и снажан ефекат против бактерија, вируса, упала и алергија. Препоручује се против лоше циркулације, а важно је и у успоравању старења, односно спречавању деменције и дегенеративних очних болести.

Купујте само зреле гроздове јер једном убрани више не сазревају. Грозд са бобицама мора да буде зеленкастожуте боје.

Грожђе оперите непосредно пре јела, а како бисте га очували свежим, држите га у пластичној кутији у фрижидеру.

Бело грожђе има врло сличну енергетску вредност црном, нешто мање калијума и калцијума, али сиромашно је фенолима у односу на црно грожђе.

Извор: Данас.рс

Нема коментара:

Постави коментар