11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 4. април 2013.

Код Прешева граде меморијални комплекс шиптарским злочинцима на 3.000 квадрата

Врање – Мештани села Ораовица код Прешева граде меморијални комплекс за осморицу припадника Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, који су погинули маја 2001. Комплекс се простире на око 3.000 метара квадратних, а предвиђено је да кошта преко 100.000 евра.

 Камен темељац меморијалног комплекса постављен је на заравни Гуриште (Камениште) изнад села Ораовица. На том месту се сваког 15. маја од 2002. године обележава годишњица највеће битке која је вођена током сукоба шиптарских екстремиста и српских Здружених снага безбедности (ЗСБ) од октобра 2000. до краја маја 2001. године.

„Без обзира на укупну ситуацију, Албанци Прешевске долине желе да на овај начин сачувају сећање на своје хероје из 2001. године „, каже председник општине Прешево Рагми Мустафа који је, новембра прошле године, заједно са председником Скупштине Рамизом Љатифијем, поставио камен темељац.

Председник Месне заједнице Ораовица Фадиљ Азизи каже да се комплекс гради на платоу који су у ту сврху поклонили мештани. Он објашњава да ће до 15. маја и 11. годишњице битке бити завршени груби радови.

„Немамо довољно времена да грађевинска оператива уради све како је пројектом предвиђено, али ће већ за следећу годишњицу цео комплекс бити готов“, обећава Азизи, подсећајући да су новац обезбедили грађани, бизнисмени и Шиптари из дијаспоре.

У темеље самог споменика уграђено је преко 60 тона бетона. Ових дана креће друга фаза радова, док ће трећа – завршна, у којој ће бити саграђено осам гробница, бити готова до наредне годишњице. Меморијални комплекс се простире на 3.000, а сам споменик на 900 метара квадратних. Осам стубова од гранита, који представљају “осам мученика”, биће високи по 16 метара.

Пројектом који је урађен у Приштини предвиђено је да ту почивају: Кастриот Арифи (1976), Шанбан Укшини – командант Тери (1969), Сами Укшини (1978), Митат Муслиу (1981), Бардиљ Османи – командант Делта (1972), Кенан Рахими (1972), Шабан Шахини (1975) и Агим Халими (1967). Комплекс ће бити оивичен степенастим подијумима за учеснике разних програма.

Станковић: Државни органи да реагују у складу са законом

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић изјавио је данас да су надлежни државни органи упознати са почетком градње тзв. меморијалног комплекса за осморицу припадника ОВПБМ и да је сада на државним органима да реагују у складу са законом.

„То није изненађење, надлежни државни органи су упознати са почетком градње тог тзв. меморијалног комплекса и мислим да је сада на онима који поштују или који су задужени за примену закона Републике Србије, да делују на прави начин и у складу са прописима локалне самоуправе донесу одлуку која ће бити заснована на тим законима и прописима“, рекао је Станковић новинарима.

Станковић је указао да је постало уобичајено „када дођемо и урадимо једну добру ствар на југу Србије, да се одмах неко потруди да стави приговор или постави неку другу тему на дневни ред“.

„Данас, а и сутра смо овде да са амбасадором САД омогућимо да се праве овакви споменици, као што је предузеће ‘Агро-Адрија’ у Бујановцу, споменици који ће омогућавати бољи живот, запошљавање младих људи и испуњење тежњи градјана на овим просторима да живе као и други“, истакао је Станковић.

Амерички амбасадор Мајкл Кирби указао је да би пре било какве изградње споменика у Србији, требало разговарати, узимајући у обзир мултиетничност друштва у Србији.
„Постоји читава листа етничких мањина у Србији и без обзира на то да ли сте ви Албанац, Мађар, Словак или Бугарин, важно је разговарати, јер свако у Србији треба да буде поносан на своју прошлост, на оно што јесте, али треба увек размишљати и о будућности“, рекао је Кирби.

Борба вођена од 12. до 15. маја 2001.

Крајем прве половине маја 2001. у селу и на потезу до Ораовичког језера, Здружене снаге безбедности (војска и полиција) водиле су борбу против делова 111, 112. и 113. бригаде шиптарских екстремиста на чијем је челу био је Мустафа Шаћири Шпејтим (Брзи, 1967), иначе командант Јужног фронта ОВПМБ, један од иницијатора њеног оснивања и заменик главнокомандујућег Шефћета Муслиуа. Тада је заробљено 80 припадника ОВПМ док су покушавали да напусте село.


Извор: ВасељенскаТВ

1 коментар:

  1. Овде их виде као злочиначку организацију, а овамо их дају Космет. Мислим, кад ћемо се више уразумити?

    ОдговориИзбриши