11111111111111

Претражи овај блог

субота, 30. март 2013.

Вучић: Нећемо да молимо ЕУ за датум

Србија је спремна на компромис у дијалогу с Приштином, али неће прихватити понижење и сопствено укидање, а на последњој рунди преговора у Бриселу понуђено нам је апсолутно ништа, рекао је Александар Вучић, први потпредседник Владе, на првој званичној конференцији за новинаре. Он је најавио да ће државни врх сутра одлучити ко све иде у Брисел 2. априла, истакавши да је лично спреман и пешке тамо да оде ако ће то помоћи, али „ћу свакако преузети одговорност, чак и ако не будем присуствовао, за све оно што буде одбио или прихватио Ивица Дачић, зато што ће то бити резултат нашег договора и заједничког рада”.


Вучић је истакао да се у Брисел иде ради договора и да има неких уверавања да ће бити помака, али није могао да прецизира каквих. Он је истакао: „Идемо у Брисел да разговарамо о компромису, ако има жеље и поштовања да се до компромиса дође. Није наша жеља да идемо тамо да не правимо компромисе. Прихватићемо компромисе, јер је то важно за будућност Србије и нашу децу. Али, САД, ЕУ и други, укључујући и Русију, морају да покажу да не желе унижење Србије”.

Вучић се осврнуо на предлог који нам је био понуђен, рекавши: „Тражио сам од Марка Ђурића и Александра Вулина десет пута да ми прочитају то што нам нуде, не верујући у оно што чујем. То што нам је понуђено није вредно ни поштовања, ни разматрања. Понуђено нам је ништа, апсолутно ништа. Све је било у складу с косовским законима, па зашто смо онда уопште преговарали? Не можемо да прихватимо ништа, тражимо нешто да бисмо имали будућност, а спремни смо да за то нешто и на тешке одлуке и платимо високу цену”.

Он је казао да је неко рекао да је ситуација драматична, „па, готово да је тако”. Први потпредседник Владе нагласио је: „У новијој историји Србија се није налазила у сложенијој ситуацији када је реч о Косову. Нисам од оних који доскочицама олакшавају терет и нећу за џак од сто килограма рећи да тежи килограм. И наши прадедови и дедови су доносили тешке одлуке, добре, али и погибељне, али је у тим временима увек изнад блистала виша идеја уз коју је лакше наћи излаз. Ми ту идеју немамо. Желимо да живимо у миру са светом ако нам буде дато, понављам, ако нам буде дато. Срби традиционално признају две верзије Косова – цара Лазара и Вука Бранковића. Ми трагамо за трећим решењем. Има ли га? Свака одлука има цену, а нашој генерацији политичара и грађана припала је тешка одлука, али Србија је спремна да је плати, а заузврат тражи правду, не за политичаре, већ за наш народ. Тражимо од ЕУ да без тешких речи према Приштини води рачуна о Србији и интересима нашег народа на КиМ. Притисци да ће нечије политичке каријере бити завршене не воде ничему.”

Према његовим речима, 2. априла не мора да буде постигнут договор, „ићи ће се на постизање договора у будућности”. Он је истакао да се „нешто помера, полако и тешко, али се помера”. Вучић је рекао и да ће свака одлука која буде донета у Бриселу бити критикована, али да ова влада мора ту цену да плати”. Он је рекао и да је одређен минимум за преговоре, али „ако кажем шта је минимум, онда на преговоре и не идете”.

Одговарајући на питање о позивима да и он учествује у дијалогу, Вучић је рекао да има позива с више страна, да су контакти континуирани, али није желео да каже због чега страни званичници желе да он присуствује преговорима, истакавши да ће иза одлуке у Бриселу стајати и он, и председник државе Томислав Николић, и премијер Ивица Дачић, и сви други, „читава власт ће делити одговорност”.

М. Чекеревац
-----------------------------------------------------------
Суштинска, а не техничка решења
Први потпредседник Владе рекао је да у преговорима у Бриселу жели да реши суштинске проблеме везане за надлежност заједнице српских општина, попут питања полицијских снага, правосуђа и „присуства нечијих војних снага на том простору”. Он је нагласио да се не могу решавати техничке ствари док „не решимо ове кључне, суштинске”. Вучић је истакао: „Како год да се заврше преговори у Бриселу 2. априла, и ако не буде договора, разговори ће морати да се наставе, не желимо замрзнути конфликт у наредних 20 година”.
-----------------------------------------------------------
Држава оштећена за 79,8 милијарди динара

Говорећи о досадашњим резултатима борбе против криминала и корупције, Александар Вучић је рекао да су, у оквиру истрага о 24 спорне приватизације, против 115 људи поднете кривичне пријаве, а да је слободе лишено 89 осумњичених. Према његовим речима, укупна штета нанета држави у тим случајевима износи 79,8 милијарди динара, а остварена материјална корист 60,2 милијарде динара.

Вучић је казао да се очекује финализација у истрази малверзација у фармацеутској компанији „Галеника”, „кључне чињенице су познате, на тужиоцу је да саопшти када ће то покренути, а биће убрзо”. Према његовим речима, истрага о Развојној банци Војводине је на почетку, „нисам у стању то да коментаришем, док је оптужница за ’Агробанку’ спремна, чека се само извештај вештака, при крају су и истраге случајева Нибенс групе и Азотаре”. Он је рекао како постоје оцене да се ради селективно, „притисцима не подлежемо, нико није изнад закона, а веома брзо ћете се у то уверити”.
-----------------------------------------------------------
Заслужили смо датум

„Заслужили смо датум, а ако у ЕУ мисле другачије треба да кажу шта Влада није урадила добро”, рекао је Александар Вучић. Он је истакао да „нећемо никога да молимо, мислимо да смо својим радом и трудом заслужили поштовање ЕУ и датум, а ако у Бриселу не мисле тако нека кажу нашем народу да смо били неуспешни и шта то нисмо урадили”. Што се тиче немачких услова, Вучић је рекао да је Србија највећи део испунила, „остали су један и по, или по њима, два и по услова, које је Србија спремна да испуни онолико колико може”.
-----------------------------------------------------------
Има важнијих тема од избора

И ако договора у Бриселу не буде, има много важнијих тема у Србији од избора, рекао је Александар Вучић. Он је казао да ће поштовати опозицију која је исказала сумњу у легитимитет Владе и да је спреман да се изађе у сусрет, поновивши да у Србији има важнијих тема. Он је додао: „Позвао сам оне који инсистирају на изборима да кажу хоће ли изборе, а онда се једна странка ујутру изјаснила да тражи изборе, а одмах поподне њен председник је рекао да на изборе не жели док трају разговори о Косову”.


Извор: Политика

1 коментар:

  1. Анониман30. март 2013. 22:58

    DETE DRAGO NEKA BI TI VASKRSLI HRISTOS DAO SNAGU I BISTAR RAZUM MOLITVAMA SVIH KOSOVSKIH MUCENIKA NA CELU SA SVETIM CAROM LAZAROM I NEKA BI STALA SA VASE DESNE STRANE NASA SVETA BOGORODICA DA BI VAM POMOGLA DA NE POKLEKNETE. KOSOVO JE NASA GOLGOTA BEZ NJE SMO BOGALJI A TO CE BITI I NASE POTOMSTVO SUTRA AKO GA PONOVO IZDAMO. NETREBA NAM EVROPA KOJA POSTAVLJA DIKTATORSKE USLOVE, NETREBA NAM TA EVROPA KOJA DISKRIMIRA HRISTA I NJEGOVE MUCENIKE, I NA KRAJU NETREBAJU NAM JER STRANCI U TOJ EVROPI NAJVISE RADE A ONI ZIVE KAO PARAZITI. HRISTOS JE VASKRSAO ZA NJIH ISTO TAKO KAO I ZA TO KOSOVO ALI GA EVROPA IZDADE ZA 30 SREBRENJAKA.

    ОдговориИзбриши