11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 14. октобар 2012.

Mitropolit Nikolaj odlikovao Dodika

Banjaluka -- Mitropolit Nikolaj uručio je zlatni orden Svetog Petra Dabrobosanskog predsedniku RS Miloradu Dodiku za zalaganje na izgradnji hrama Svetog Save u Foči.

 Uručujući orden i gramatu, mitropolit Nikolaj istakao je zahvalnost crkve i vernika predsedniku Republike Srpske koji je pomogao da se iznađu sredstva kako bi hram dobio krov i na njega postavljeni krstovi.


Dodik, koji je i kum najvišeg krsta, jednog od tri na ovoj crkvi, inače najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, rekao je da je ponosan da su se svi ljudi dobre volje okupili i da su svojom ljubavlju udruženi uspeli da pokriju hram Svetog Save.
On je istakao da srpski narod ne sme nikada da prestane da se okuplja oko crkve i dodao da i u najteže vreme može da gradi hramove i dokaže sabornost.

Predsednik Odbora za izgradnju hrama Svetog Save u Foči jerej Nenad Tupeša kazao je da do sada u izgradnju uloženo tri miliona maraka, od čega je značajnu pomoć, osim vernika i lokalne zajednice, izdvojila vlada Srpske od 1,4 miliona maraka.

On je naveo da još predstoji mnogo posla na unutrašnjem uređenju hrama, za šta će biti potrebno od tri do pet miliona maraka.

Srpska pravoslavna crkvena opština fočanska dodelila je i Vladi Srpske priznanje za pomoć na izgradnji Svetosavskog hrama koju je primila ministarka za regionalnu saradnju Željka Cvijanović.


Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар