11111111111111

Претражи овај блог

петак, 12. октобар 2012.

Николић: Неприхватљив "интегритет Косова"

Измена формулације терторијални интегритет Косова у документима ЕУ био би мали корак за наставак дијалога са Приштином, рекао председник Србије Томислав Николић. Термин "интегритет Косова" није прихватљив за Србију, која очекује да ће ЕУ бити непристрасан медијатор у дијалогу, каже Николић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да Европска унија нема алтернативу за нашу државу, али да од Брисела очекује искреност и оценио да би измена формулације терторијални интегритет Косова у документима Европске уније био мали корак за наставак дијалога са Приштином.




"Србија се, у жељи да добије датум за отпочињање преговора, ухватила у коштац с горућим проблемима, међу којима је борба против криминала и корупције, реформа правосуђа, као и прихватање свега што је до сада потписано, уз наставак техничког дијалога, чиме је показала да има снажну вољу да се проблем реши", рекао је Николић Новостима.

"Европска унија се позитивно одређује према независности Косова и Метохије кроз прецизирање у формулацијама у Стратегији за проширење. Термин "интегритет Косова" није прихватљив за Србију, која очекује да ће ЕУ бити непристрасан медијатор у дијалогу Београда и Приштине", истакао је Николић.

Како је рекао, измена те формулације представља би мали корак, који би дао додатну снагу Србији, како би у доброј вољи и у интересу свих грађана решила све постојеће
проблеме и наставила дијалог на највишем политичком нивоу.

Николић је оценио да "за ЕУ не би требало да буде прихватљиво одвајање дела Србије, једног од оснивача УН, нити неприхватљиво да Србија не жели да део њене територије добије атрибут државе у Стратегији за проширење, супротно међународним документима и обичајима".

Новости пишу да је предлог Србије да се из документа избаци реч "интегритет" јер она по свим правним тумачењима повлачи и суверенитет Косова и да, уместо тога, пише "поштовање територије Косово".


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар