11111111111111

Претражи овај блог

среда, 10. октобар 2012.

Хиротонија у Православној Охридској Архиепископији

 На празник свете мученице Текле, у  манастиру “Свети Јован Златоусти”, Битољ, одслужена је света Архијерејска Литургија на којој је началствовао Његово Преосвештенство Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички г, Давид, уз саслужење свештенослужитеља
Православне Охридске Архиепископије и Нишке Епархије.


На Литургији, Епископ г. Давид рукоположио је у ђаконски чин дипломираног теолога, ипођакона Марка Манојловића.

У својој приступној беседи ђакон Марко се захвалио Архиепископу охридском г.г. Јовану на поверењу које му је указано са благословом да буде рукоположен у ђаконски чин, истовремено истакавши своју готовост да посвећено служи Христу Богу и Цркви.

У своме обраћању, Епископ г. Давид говорио је о прочитаном јеванђелском зачалу, стављајући га у контекст речи светог Кипријана Картагинског: extra Ecclesiam nulla salus (изван Цркве нема спасења), и са пригодним речима поучио је новорукоположеног ђакона Марка православној еклисиологији и значењу ђаконске службе. При крају свога обраћања, Епископ г. Давид додао је: “радујем се што се твоја хиротонија десила на овом светом и достојном хвале месту, где је и камење пострадало од расколника, а колико више људи, који освећују ово место! Приступаш светом олтару, жртвујеш себе у овим тешким околностима прогона наше Цркве. Многонапаћени Јов, кога су сви напустили, нису га напустиле само болести и страдања, без престанка говораше: нека је благословено име Господње сада и увек. Свети Златоусти говораше: δόξa τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν - слава Богу за све. Заједно са плејадом славних мужева Цркве, и Блажењејши Архиепископ охридски Јован, затворен – од ненавидљивих, зарад јединства Цркве – унутар затворских зидова. Али слободан у духу, без паклене мржње за оне који га затварају, већ са молитвом у срцу за њих, и данас, у овом моменту, заједно са нама, или боље речено ми заједно са њим, славимо и певамо Тројичног Бога. Ево, ова освећена атмосфера и овај духовни кисеоник од твога Архиепископа, страдалника Христовог, нека ти буде простор у који ћеш се преселити и дисати, и од којих ћеш се поучавати”.




Извор: Православна Охридска Архиепископија

Нема коментара:

Постави коментар