11111111111111

Претражи овај блог

петак, 12. октобар 2012.

Магнетна бура изазива агресију и депресију

Поремећај земљиног магнетног поља утиче и на човека па је ова појава изазвала главобоље, срчане аритмије, депресију, промене у организму. – Доктори кажу да је ово време опасно за возаче јер слабе рефлекси и концентрација



Наглe променe температурe, влажности ваздуха и атмосферског притиска одражавају се на проблеме са срцем, крвним судовима, нервним системом, зглобовима... Најподложнији су хронични болесници, али и они који су склони главобољама, мигренама, нервози, депресији, агресивности... Утицај временских промена није једини узрок или оправдање за агресивно понашање, али, како тврди Богољуб Перуничић, у Институту за медицину рада, у најмању руку ствара метеоропате.

Мирослав Видановић, начелник центра хитне помоћи ВМА, каже да је у среду забележено око 170 повреда у Србији, што је више него уобичајено. У року од 24 сата било је укупно 170 туча, повреда на раду, срчаних тегоба, проблема са притиском, главобољом, агресијом, вртоглавицама...

– Имали смо покушај самоубиства, агресивна понашања, насиље у породици. Радиле су тестере и посезало се за ножевима. Било је и саобраћајних удеса. Повреда и агресије било је много и у престоници. Човек је део природе и доживљава све што се у њој дешава. Неке ствари не можемо да избегнемо, али треба поштовати савете лекара и пазити се, поготово хронични болесници – каже Нада Мацура, пи-ар Хитне помоћи.

Промена времена изазива осећај нелагодности коју неки испољавају тако што се туку или се повлаче у себе. Неко једноставно не може само да спава, док други чак доносе одлуке које нису адекватне, здраворазумске ни добре по починиоца или окружење.

Недељко Тодоровић, метеоролог Хидрометеоролошког завода Србије, каже да смо пре три дана имали такозвану магнетну буру која је изазвала поремећаје земљиног магнетног поља. То је ланчано утицало и на човека па је изазвала главобоље, срчане аритмије, депресију, промене у организму… Због тога су људи нервознији, узнемирени, па и насилнији. Ове промене највише утичу на старе и болесне. Постоје и индиције да су у пролеће и јесен израженији случајеви делинквентног понашања, али су најзаступљенији смртни случајеви изазвани срчаним ударима.

Чињеница је да метеоролошки услови имају удео у повећању повређивања. Нагле промене неповољно делују на расположење и крвни притисак. Доктори кажу да је ово време опасно за возаче јер слабе рефлекси и концентрација. Медицина све више упозорава на биометеоролошку прогнозу којој треба да се прилагоде осетљиве особе.

Време јесте заједнички именитељ али није једини и пресудни фактор. Некада агресивни чин изазива друге или служи као модел за туђе ситуације.

– Сигурно је да нисмо насилан народ, али као у сваком нестабилном друштву, има много агресије, поготову екстремне. Мало у традицији, а мало и у васпитању имамо оног „јуначког” које се покаже као насилно понашање. Сиромаштво додатно подгреје агресију, а промена времена депресију – тврди Зоран Мустеровић, психолог.
-----------------------------------------------------
Шоља млека, чај од валеријане, масаже

Метеоропатама помаже шоља млека пре спавања, чајеви од валеријане и камилице. Масаже су корисне за главобоље и болове у мишићима и зглобовима.  Доктори саветују и боравак у природи, што више ходања или вожње бицикла. Особама са ниским притиском помаже туширање наизменично топлом и хладном водом. Хроничним болесницима се саветује да прате биопрогнозу, а довољно сна ваљало би свима.
За „бистрење” главе добро је лавандино уље.
 
Љ. Перовић
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар