11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 15. октобар 2012.

Фајон: Већина земаља ЕУ за увођење виза Србији

Могућност поновног увођења виза Србији је веома озбиљна и већина чланица Европске уније сматра да их треба поново увести, изјавила известилац Европског парламента Тања Фајон.


 Известилац Европског парламента за визну либерализацију и посланик Европског парламента Тања Фајон изјавила је да је ситуација у вези са могућношћу поновног увођења виза веома озбиљна и да, према њеним сазнањима, већина земаља чланица Европске уније сматра да поново треба увести визе Србији.

"Европски парламент је под великим притиском да усвоји механизам за поновно увођење виза", који ће највероватније бити усвојен до краја године, рекла је Фајон на конференцији за новинаре.

Фајон се, међутим, нада да механизам за суспензију безвизног режима никада неће бити примењен.

"Према мојим сазнањима, већина држава чланица ЕУ спремна је да подржи поновно увођење виза за грађане Србије", рекла је она, нагласивши да ће, ако визе буду поново уведене, бити веома тешко да се Србија врати на "белу шенгенску листу".

"То би онда могао бити предмет политизације и зато се надам да механизам за суспензију никада неће бити примењен", рекла је она. Фајон је истакла да је у првих осам месеци ове године више од 14.000 грађана земаља Западног Балкана затражило азил у "шенгенској зони", а да је готово половина њих из Србије.

Како је наговестила, проблем би се могао погоршати. "Долази зима а знамо да се тада обично број захтева за азил повећава", рекла је известилац Европског парламента за визну либерализацију.

Дорис Пак, известилац Европског парламента за БиХ, сагласила се са Фајоновом да је ситуација озбиљна. "Политичари се понашају неодговорно а последице сносе сви грађани. Сматрам да треба увести визе само за политичаре, али се бојим да то није могуће остварити", рекла је Пак.


Санино: Мора се спречити свака злоупотреба
Постоји опасност да визна либерализација буде укинута зато што је злоупотребљавају лажни азиланати са Балкана, изјавио је у Скопљу генерални директор за проширење у Европској комисији Стефано Санино.
Комисија пажљиво прати примену визне либерализације и спремна је да "врата држи отворена", али да мора спречити сваку злоупотребу, поручио је Санино.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар