11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 16. септембар 2012.

Мађарска је у проблему након избацивања Монсанта и ММФ-а

 Не знам за вас, али ја бих своје лично знање о Мађарској назвао недовољним, ако не и болно непотпуним. Није лако ухватити се у коштац с том земљом, посебно зато што мађарски не личи ни на један западни језик који познајемо, са могућим изузетком финског. Посетио сам Мађарску непосредно након пада Зида, и сећам се огромних контраста, скоро парадоксалних, између између сиромаштва сеоских средина и престонице- Будимпеште, која је била много богатија од других престоница, попут Прага, и онога што је остало од статуса Будимпеште као места сусрета дипломата и пословних људи Запада и Истока.


Ипак, богатство није било за све- центар града био је пун просјака, углавном Рома. А да ситуација буде парадоксалнија, Мерцедес је у Мађарској продао више луксузних модела него било где другде у то време, наводно, такође Ромима. Само не оним истим.

У годинама које ће уследити, у енглеској штампи је било, и биће, посвећено мало драгоцене пажње земљама бившег источног блока. Знамо да су већина тих земаља сада чланице ЕУ, али само неколицини је дозвољено да ступе на свето тло еврозоне.

Једна ствар коју сам покупио прошле године- вест да је мађарски премијер Виктор Орбан избацио из земље компанију Монсанто, гиганта у производњи хемије, хране и семена, идући толико далеко да је затрпао 1000 хектара земље. Сада, имам врло мало стрпљења и за Монсанто, компанију злогласну због много производа, почев од агенса Оранж до Раундапа, и за њој сличне, попут ДуПонта и Сигенте, које су све бивше хемијске компаније које су у једном тренутку одлучиле да би могле продати већу количину хемикалија него икад стављајући их на и унутар намирница које људи свакодневно једу. Патентирање саме природе чини се или недостојним човечанства, или његовим највећим достигнућем. Али то не ме занима претерано. Тако да Орбан (који, узгред буди речено, има двотрећинску већину у Парламенту), има моју пробну подршку у овој ствари.

Mађарска уништава сва Монсантова поља ГМО кукуруза

У настојању да ослободи земљу од ГМО производа Монсанта, Мађарска је појачала темпо. Изгледа да ће то бити њен други шамар Монсанту. Нови пропис којим се предвиђа да семе пре него што буде уведено на тржиште треба тестирати на ГМО уведен је овог марта. Нажалост, одређена количина генетски модификованог семена стигла је до пољопривредника без њиховог знања.

„Скоро 1000 хектара кукуруза за који је утврђено да је био узгајан из генетски модификованог семена уништено је,“ рекао је мађарски заменик државног секретара Министарства за рурални развој Лајош Богнар, и додао да се полен није проширио.

За разлику од неких чланица ЕУ, Мађарска је забранила ГМО семе. Провере ће се наставити упркос чињеници да су трговци семеном дужни да се увере да њихови производи нису генетски модификовани, рекао је Богнар. Током истраге, контролори су открили Пионир и Монсанто производе међу посађеним семеном.

Иронично, прилично је тешко пронаћи информације о овоме. А да иронија буде већа, још теже је наћи било шта у чему се помиње извештај Викиликса о повезаности америчке владе са хемијском/индустријом семена. Што је, по мом мишљењу, врло интригантно; није баш да у теми нема ничег што би вредело истражити. По свој прилици све што сам могао да нађем, је овај чланак Ентонија Гућардија на NaturalSociety.com:

САД су на ивици да почну “трговинске ратове” са земљама које се противе Монсанту и ГМО усевима

Сједињене Државе прете земљама које се противе Монсантовим генетски модификованим усевима трговинским ратовима у стилу војних, према информацијама добијеним и објављеним од стране Викиликса. САД су тражиле да земље попут Француске, која је забранила једну од Монсантових ГМО врста кукуруза, буду “кажњене” због противљења Монсанту и генетски модификованој храни. Информације откривају колико дубоко су Монсантови корени продрли у кључне позиције унутар САД, са изворима који извештавају да многе америчке дипломате раде директно за Монсанто. [..]

Можда је најшокантији податак који су ови извори сазнали управо тај да ове америчке дипломате раде директно за биотехнолошке компаније попут Монсанта. Извори такође наглашавају везу САД и Шпаније у њиховом настојању да убеде друге државе да дозволе проширење ГМО усева. Не само да се шпанска влада тајно дописивала са америчком на ову тему, већ је америчка влада унапред знала како ће Шпанија гласати, пре него што је шпанска биотехнолошка комисија изнела своју одлуку о ГМО усевима.

Изгледа да Орбан и Мађарска на политичком фронту баш и немају велику подршку у својој борби против Монсанта, и ГМО уопште. Али то и даље пружа врло слабо објашњење о тишини која је прати.

Било је више међународних извештаја раније ове године, када се Орбан поново суочио са две велике силе, овог пута са ММФ-ом и ЕУ. Првог јануара, мађарски парламент и председник потписали су доношење новог Устава. Устава који садржи низ ствари које чланови Тројке не воле. Конкретно, вероватно се не слажу са порезима наметнутим на банкарске трансакције, посебно трансакције централне банке. Са нечим оваквим ММФ тешко да ће се икада сложити. А све је то маскирано протестовањем (ЕУ чак прети и судовима) против независности под паљбом централне банке, медија и других делова мађарског друштва.

ММФ и ЕУ се, као и тандем Монсанто-Вашингтон пре њих, понашају као силеџије из школских клупа. То је постао њихов уобичајени начин рада. И обично успева. Све оно што Орбана приказује као будалу, непромишљеног идиота и опасног популисту, као и Хуга Чавеза или новопронађеног међународног непријатеља Рафаела Кореу, много је лакше наћи него линкове ка изворима Викиликса о Монсанту. Било би лепо видети Орбана како наставља да се супротставља ММФ-овским силеџијама, али тај избор за њега можда неће постојати. Могу просто финансијски да га исцрпе, као што су урадили и многим другим земљама и њиховим вођама. А тај се метод временом показао врло делотворним.

Тако да ћемо, дакле, можда морати да се задовољимо тиме да се лепо и од срца насмејемо и уживамо у јучерашњој објави:

Мађарски премијер обрисао ММФ из пријатеља на фејсбуку

Мађарски премијер дуго је са ММФ-ом комуницирао врло осорно- а у четвртак је искористио фејсбук да агенцију избрише из пријатеља и одбије њене наводно тешке услове за позајмицу.

Премијер Виктор Орбан у видео поруци на својој званичној фејсбук страни рекао је да Мађарска не може да прихвати смањења пензија, уклањање банкарских пореза, мањи број запослених у јавном сектору и остале тражене услове у замену за позајмицу од ММФ-а, за коју су званичници рекли да би могла да износи око 15 милијарди евра (18,9 милијарди долара). ,,Листа захтева ММФ-а,” рекао је Орбан, ,,садржи све што није у интересу Мађарске.”

Орбаново саопштење изненадило је тржиште, делом јер је само дан раније изјавио да преговори о позајмици са ММФ-ом и ЕУ иду по плану и да су обе стране вољне да постигну договор. [..]

Крајем 2008, за време социјалистичке владе, Мађарска је постала прва земља ЕУ која је примила спасоносну помоћ под надзором ММФ-а. Орбанова влада је, ипак, одлучила да не обнови споразум о позајмљивању из 2010, да би могла да спроводи своју економску политику без контроле ММФ-а. Али је све веће слабљење форинте, мађарске националне валуте, и све мање поверење инвеститора у економију ове земље, успело да натера владу да изненада промени мишљење крајем прошле године и поново затражи помоћ од ММФ-а.

У суштини, ММФ захтева оно што је током година увек захтевао од земаља којима позајмљује новац: смањење пензија, јавног сектора, бенефиција и још понешто, а онда приватизацију и отворена тржишта и финансијске системе, како би конгломерати који послују на међународном нивоу могли да се увуку у државу и поделе плен- „створити окружење пријатељскије настројено према бизнису у циљу подстицања напретка.“ ММФ је клинац са постера за катастрофу капитализма, како год окренеш. А Орбан јасно може да види шта је урађено Грчкој, која је ту, одмах иза ћошка.

Мађарска: Орбанова представа страве

“Листа ужаса.” Ето како је мађарски премијер Виктор Орбан у четвртак на фејсбуку, путем видеа, описао договорену листу услова ММФ-а/ЕУ. [..]

Орбан криви “дугачку листу” не тако пријатних захтева који су, наводно, у среду процурили до дневних новина Magyar Nemzet (“Мађарска нација”), ропски наклоњеним влади.

Листа садржи низ Орбану најсветијих политичких питања, укључујући и смањења пензија, породичних додатака и транспортних привилегија, пораст горње границе за пензионисање, увођење пореза на имовину, укидање банкарских и финансијских трансакцијских пореза, и исправке у режиму опорезивања личног дохотка применом пропорционалне пореске стопе.
Има и још:

Мађарски премијер одбио услове ММФ-а/ЕУ, нада се постизању договора

Мађарска је своје наде у нови зајам којим би могла да подупре своју посрнулу економију учинила врло неизвесним, када је у четвртак мађарски премијер Виктор Орбан одбио оно што је назвао неприхватљивим условима ММФ-а, чиме је прилично смањио изгледе за постизање брзог договора. Он је, у видеу постављеном на својој фејсбук страници, поменуо захтеве ММФ-а за сијасет промена за које каже да су цена коју Мађарска не може да плати.

Од смањења пензија, преко редуковања бирократије до укидања пореза банкама и средстава како би  постала доступнија банкама; ту је све што није у интересу Мађарске,” рекао је Орбан. Додао је и да је на групном састанку Парламента (владајуће Fidesz партије) формиран став, са којим се он лично слаже, “да договора, уз овакву цену, нема.” [..]
Да би побољшао стање, Орбан покушава да протури план чувања радних места вредан 300 милијарди форинти (1,33 милијарде долара), делимично финансиран путем нових пореза на операције централне банке, највећи трн у оку ММФ-а приликом преговора, који је такође критиковала и Европска централна банка. [..]

Мађарска- оцењена као “смеће”, се суочава са  најтежим делом отплате у току наредних пет квартала, уз еквивалент од 4,6 милијарди евра које приспевају само из претходне ММФ/ЕУ спасоносне туре.

То је сасвим довољно Давид-Голијат и Црвенкапа-вук борбе, да некога натера да силеџије стави под знак питања. Сад, ја заправо не познајем Виктора Орбана, све што знам је оно што западни медији кажу о њему- а они и нису баш најпоузданији извор, тако да и он сам може бити силеџија. Али ми се и даље свиђа прича о Црвенкапици (и не свиђају Монсанто и ММФ), у довољној мери да му бар засад дам мало кредибилитета.

Све на страну, освежавајуће је исто колико је и хитно, да причамо о нечем другом осим о Грчкој и Шпанији. Ускоро ћемо ипак морати да се вратимо на њих, након Драгијеве смеле куповине.



Извор: ВасељенскаТВ

Нема коментара:

Постави коментар