11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 28. август 2012.

Митрополији црногорско-приморској прети губитак имовине

Владајуће црногорске странке запретиле забраном деловања СПЦ

 Подгорица – Православној Митрополији црногорско-приморској владајуће црногорске странке запретиле су да ће након избора забранити њено деловање уколико се не региструје као невладина организација.

Забрана деловања подразумева да би митрополији била одузета имовина.



Демократска партија социјалиста (ДПС) и Социјалдемократска партија (СДП) недавно су потписале коалициони споразум у коме пише да су сви, укључујући и верске заједнице, у обавези да поштују законе и Устав Црне Горе.


Најновија претња је и доношење новог закона којим ће ДПС и СДП инсистирати да се правно, „по њиховим жељама уреди статус црквене имовине”, али и да „тајним каналима покушају да обједине канонску и непризнату православну заједницу”.

„Ближа ми је могућност да се та заједница не третира као подељена, већ да се дијалогом премосте разлике и створе услови да православна црква буде обједињена”, недавно је изјавио црногорски премијер Игор Лукшић.

Није тајна да је прва и једина на удару митрополија, које нема у регистру верских заједница, због чега су се догађали прогони свештенства и оспоравање права на имовину.
О овом коалиционом договору о „регистрацији”, митрополија не жели да одговара, али подсећа да је Митрополија Српске православне цркве постојала и пре државе Црне Горе.

„Зар црква која је регистровала и створила Црну Гору треба да иде на шалтер да се региструје”, питао је јавно власт и народ митрополит црногорско-приморски и чувар Пећког трона Амфилохије.

Епископски савет Православне цркве у Црној Гори недавно је оценио да „упућивање цркве, која вековима постоји, на некакву ’регистрацију’, која није прописана законом, не представља ништа друго него продужетак идеолошке борбе против цркве”.

„Бројна важећа решења, одлуке и правоснажне пресуде потврђују да Митрополија и све епархије СПЦ у Црној Гори имају правни статус. Ту чињеницу потврдила је управо влада у одговорима на додатна питања на упитник ЕУ јасном и тачном констатацијом да је СПЦ регистрована у Црној Гори”, став је Епископског савета.

Координатор правног Савета Митрополије Велибор Џомић, за „Политику” каже да „стечена права цркава и верских заједница не могу да се поништавају и укидају законима, а посебно не политичким или коалиционим споразумима”.

Функционер Демократске партије социјалиста Миодраг Вуковић је потврдио да влада припрема нови закон о правном положају верских заједница „јер је постојећи стар и потребно га је ускладити са Уставом”.

„У Црној Гори имамо проблем, јер је нерегуларно стање када је начин испољавања православне вере у питању. Овде функционише једна црква која није регистрована у Црној Гори, већ у страној држави и самим тим има статус стране која поседује све сакралне објекте који припадају црногорском православљу”, каже Вуковић.

Он наводи да „с друге стране, постоји црногорска православна црква која функционише као невладина организација и постоји спор између те две цркве и то треба регулисати”.
Како незванично сазнајемо, делегација Венецијанске комисије у октобру би требало да посети Црну Гору управо због закона о положају верских заједница.
Новица Ђурић
Извор: Политика

1 коментар:

  1. Крст и Анђели! Шта раде ти Црногорци? Зар су толико ослепели и не виде да смо једно пред Богом, један исти Божији народ са различитим говорним акцентом. Ништа нас више не дели.
    Питам, шта то они деле?
    Но надам се да ће доћи памети и уздам се у речи Апостола Павла да се „Бог не да ружити: што човек посеје, то ће и пожњети“

    ОдговориИзбриши