11111111111111

Претражи овај блог

субота, 21. јул 2012.

Велики корак – на Месецу или у Холивуду

На данашњи дан пре 43 године Нил Армстронг закорачио на Месец, а они који у то не верују, тврде да је све инсценирано
 „Ово је мали корак за човека али велики за човечанство” изговорио је на данашњи дан (по америчком времену 20. јул) пре 43 године Нил Армстронг, када је као први човек закорачио на Месец. Ту реченицу не оспорава нико, али и данас трају расправе о томе где су заправо изречене историјске речи.

Да ли је вест о слетању на Месец била толико невероватна за време у којем се догодила, тако да су се одмах створиле бројне теорије које тврде да Армстронг и колеге уопште нису били на Месецу већ да је све добро осмишљено и изведено – на Земљи!?


 Заговорници теорија завере наводе различите друштвене и политичке околности које су, према њиховом мишљењу, натерале америчку владу да лажира слетање „Апола 11” са Армстронгом, Базом Олдрином и Мајклом Колинсом на Месец.

Лансирање у орбиту совјетског „Спутњика”, као првог вештачког сателита, не само да је изненадило Американце него је за њих било изазов на који је требало одговорити. Основали су Агенцију за истраживање свемира (НАСА). Главна идеја присталица завереничких теорија јесте да су, у жељи да више не заостају за Совјетским Савезом, Американци у холивудском студију направили снимке лажног слетања на Месец.

Сумње у истинитост историјског подухвата подгрејао је и филм „Каприкорн један” из 1978, у којем је представљено лажно путовање на Марс у летелици истоветној „Аполу 11”.

Као још један разлог да тврде да се слетање „Апола 11” није догодило, заговорници теорија завере наводе да је такав догађај био потребан америчкој влади да би скренула пажњу јавности са ангажовања у вијетнамском рату. У прилог томе наводе да се свемирски програм „Аполо” завршио у исто време када су САД окончале своју улогу у рату. Осим тога, свих шест слетања летелица са људском посадом на Месец догодило се за време администрације председника Ричарда Никсона, док касније није било нових слетања без обзира на технолошки напредак.

Распиривању завера највише су ипак допринели поједини детаљи са фотографија. Америчка застава коју су на површину Месеца заболи астронаути, вијори се као на ветру иако је реч о безваздушном простору. Ово је објашњавано тиме да је застава била постављена на држач облика ћириличног слова „г” са којег није могла да падне, и да је фотографија направљена у тренутку када је астронаут тек пустио заставу, па се због безваздушног простора вијорила дуже него што је то могуће на Земљи.

Тврдње да положај сенки не одговара углу сликања, што би требало да укаже на употребу вештачког светла, оповргаване су тиме да је било више извора светлости.
На фотографијама се виде отисци стопала астронаута направљени у прашини на површини Месеца, али не и кратер који би морао да настане под летелицом тешком 17 тона услед њеног слетања.

Доказујући да није реч о превари, поједини истакнути универзитетски професори говорили су да је лакше спустити се на Месец него обезбедити да толики број људи, који су учествовали у припреми догађаја, чува тајну о лажном слетању.

-----------------------------------------------
Из шест мисија донето 380 килограма стена

Из програма „Аполо”, током шест мисија са посадом, на Земљу је донето 380 килограма стена за које су научне анализе потврдиле да заиста потичу са Месеца. Међутим, они који у то не верују, тврде да је реч о остацима метеорита.
 
А. Маринковић
 
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар