11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 17. мај 2012.

Fejsbuk vas prati u stopu

Fejsbuk vas prati u stopu
Društvena mreža Fejsbuk priznala je da prati svoje korisnike na Internetu čak i kad nisu prijavljeni na taj sajt. Fejsbuk u stopu prati svojih 750 miliona korisnika, prikupljajući o njima podatke koji lako stižu do velikih oglašivača.
Rukovodstvo Fejsbuka priznalo je da ima podatke o tome koje stranice korisnici te mreže listaju pre i nakon što odu sa Fejsbuka. Oni su priznali da je prikupljanje ličnih podataka na taj način bila velika greška koju su, kako tvrde, ispravili.

Softver koji ide uz Fejsbuk automatski se “zalepi” za kompjuter korisnika kada se prijave na tu društvenu mrežu, posle čega se informacije sa njihovog računara šalju kompaniji.

Podaci sa računara korisnika koji se šalju na servere društvene mreže vrede milijarde dolara. Na osnovu tih podataka, velike kompanije oblikuju svoje ciljne grupe i zatim ih zatrpavaju reklamama.

Nemojte se, dakle, iznenaditi ako vam u sanduče stiže pošta sa reklamama i akcijskim ponudama. Firme koje
vam šalju te reklame nisu vas našle slučajno. Mnoge od njih su do vaših podataka došle posredstvom informacija koje je Fejsbuk prikupljao sa vaših računara.

Fejsbuk na vašem računaru ostavlja takozvane kolačiće (cookies) koji im pomažu da nadgledaju surfovanje po internetu.

Čelnici kompanije, međutim, tvrde da su ispravili grešku i da “kolačići” više ne šalju informacije kada se isključite sa Fejsbuka. Ipak, ako ste prijavljeni na mrežu, “kolačići” će slati podatke sa vašeg računara dok se dopisujete s prijateljima, komentarišete statuse ili kačite fotografije na Fejsbuk. “Kolaćići” ostaju na računaru ukoliko ih ne obrišete, tako da problem zaštite privatnosti korisnika nije u potpunosti rešen.

Ovo je samo još jedan problem kompanije koja je od početka rada bila kritikovana što nedovoljno štiti privatnost korisnika.
 
autor: MP izvor: Daily Mail/Novi magazin



 

Нема коментара:

Постави коментар