11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 27. мај 2012.

Монахиње се нису покајале

Јеромонах Герман преузео управу над Вазнесењем, сестринство се иселило у колибу на врху Овчара

Улаз у Вазнесење

Овчар Бања – Читаво сестринство манастира Вазнесење под врхом Овчара, игуманија Јелена Ђурић са седам монахиња, напустило је богомољу у суботу пре сванућа, у 2.30 сати.


Калуђерице су узеле аутомобил, нешто личних ствари и неколико коза и настаниле се у једној колибина приватном имању, километар од манастира.

То је, ето, био расплет једне мучне, кишовите ноћи на олисталој планини, коме су претходили вишечасовни сукоби верника и клирика, потезање за ревере, хапшење и безуспешно позивање на покајање. У петак у 22.15, у овај женски манастир из Жиче је дошао владика Хризостом, сучелио се са калуђерицама и позвао их да остану у богомољи, уколико се покају. Нису хтеле ни да чују већ су ускоро, по заповести владичанској, напустиле храм.

Иначе, сви искушеници и искушенице у СПЦ, приликом монашења, заклињу се у три ствари: девственост, сиромаштво и послушност.

Побуниле су се о Спасовдану, 24. маја, на дан манастирске славе и писмом поручиле владици Хризостому, под чијом је управом овај манастир, да напуштају епархију и прелазе под старешинство владике рашко-призренског у егзилу Артемија. Као разлоге навеле су непристајање на екуменизам нити на новотарије у богослужењу.

Та два питања последњих година често су разлог што један део ортодокснијих верника пребацује архијерејима Српске православне цркве. Ти верујући чак су спремни да своје дојакошње пастире назову „екуменистима” и „папистима”, док из редова Цркве за другу страну стижу придеви „зилоти” и „артемијевци”, и ето сукоба. Иста подела виђена је и прекјуче на Овчару па је срећа те нема разбијене главе, иако су амбулантна кола била приправна.

Владика Хризостом је одлуком од 25. маја сменио Јелену са дужности настојатељице и наредио да се све монахиње удаље из манастира. Заповест, око 17.00 сати, нису могли да спроведу двојица чачанских свештеника и јеромонах Герман Авакумовић, сабрат манастира Јежевице, послати за тај посао. Јер, на улазу у храм испречила се група од 30 верника која је подржавала сестринство. Онда је Црква одлучила да доведе своје свеже снаге, па су позвани клирици из многих места епархије да дођу у Вазнесење и иселе непослушно сестринство. Свештеници су, пешачећи уз гору, пристизали у групицама дубоко у ноћ. Полиција цени да се у једном тренутку у манастиру обрело 120 свештеника, калуђера и монахиња СПЦ, и то је било сасвим довољно да Жичка епархија преузме богомољу.

Јаке снаге чачанске полиције све време стајале су на каменим вратима манастира и великој капији од облица, не дозвољавајући улазак никоме ко нема мантију. А шта се догађало у храму?

– Из манастира смо избачени око 20.00 сати. Нас око 30 верника и сестринство појали смо молитвене песме у трпезарији, клечећи, али су нас свештеници, којих је било све више и више, пожуривали да напустимо манастир. У једном часу почели су да ломе намештај у трпезарији и, пошто су били бројнији, физички да нас износе на капију, где нас је прихватала полиција и гурала још даље од манастирских врата. Сестринство је тада остало у манастиру у једном углу порте, али видео сам да је неки свештеник вукао калуђерицу за косу јер се опирала неком његовом наређењу – каже за „Политику” Миодраг Матовић (58), верник из Чачка.

Највећи инцидент ван порте збио се у 22.15, приликом доласка епископа Хризостома. Полиција је тада ухапсила двојицу из групе избачених верника, Чачанина Милоја Стевановића, који је прошле године искључен из Српске православне цркве, и Небојшу Дејовића из Ужица, окривљујући их да су се бацили на хаубу епископског аутомобила. Све се догађало у мрклој ноћи, пресецаној једино фаровима аутомобила.

Стевановић и Дејовић су, после саслушања у чачанској Полицијској управи и код судије за прекршаје, у 4.00 сата пуштени на слободу. Очекује се да суд за прекршаје објави одлуку пошто следећег понедељка саслуша и сведоке, а полиција је тражила да се Стевановићу судски забрани прилазак манастиру.

Намесник трнавски и старешина чачанске цркве, протојереј Саша Јоловић рекао је јуче само да неће давати никакве изјаве о догађају. Сазнали смо да је управа Жичке епархије у току дана припремала саопштење о збивањима на Овчару и око манастира Вазнесење, који се помиње још у турском попису из 1525. године.

Иначе, у Вазнесењу је јуче почела верска служба, литургијом коју је у 7.00 сати служио привремени настојатељ Герман Авакумовић, а данас ће му се у богослужењу, које почиње сат касније, придружити и чачански свештеници.

Г. Оташевић



Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар