11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 7. мај 2012.

Детоксикација организма на балкански начин

Да би се избегли болови у стомаку, треба смањити ону врсту хране која исувише оптерећује дигестивни тракт и јетру. – Емотивне проблеме „решавају” капи од цветова одређених биљака


Главобоља, малаксалост, константан умор само су неки од симптома на које се ових дана жали већи део популације.

Многи за празнике знају да претерају са уносом хране, па имају проблема са боловима у стомаку данима после тога, док други баш тада схвате да су усамљени и незадовољни својим животом. У решавању тегоба све чешће се прибегава и детоксикацији организма, како би се тело „очистило” од вишка килограма и лоших ствари које су конзумиране.

Одбрамбени систем организма, сматра проф. др Станиша Стојиљковић, шеф Катедре за еколошко инжењерство Технолошког факултета у Лесковцу, јесте да се више или мање одупире лошим утицајима средине, али повремено долази до пада његове заштите, па се јављају разна обољења. У периодима када организам преоптеретимо храном, течношћу, нередовним сном потребно је посветити му мало пажње да бисмо га довели у равнотежу. У својој методи детоксикације организма названој „балканотерапија” овај стручњак примењује дугогодишња знања о лековитим својствима глине и природних ресурса које нам нуде наше поднебље и традиција.

Идеалан начин чишћења организма – детоксикација на балкански начин, каже др Стојиљковић, подразумева смањење хране која исувише оптерећује дигестивни тракт и јетру. То су слаткиши, сокови, пецива и слане грицкалице, превише меса, млечних производа (поготову сирева), превише термички прерађених житарица... 

– Они захтевају превише воде за прераду. Зато треба за доручак појести комбинацију свежег поврћа (шаргарепе, краставца, целера, першуна, са самлевеним семеном сусама, лана, сунцокрета, бундеве голице), „млека – каше” од бадема, лешника и ораха (сиров бадем и лешник потопимо у топлој води да набубре, затим се миксером самељу са мало воде), мало маслине и неког хладноцеђеног уља. После сваког оброка треба се уздржавати од велике количине течности, хране, слаткиша, воћа. То је потребно за правилно функционисање система прераде хране – истакао је др Стојиљковић.

Главни оброк треба да почне конзумирањем свеже салате, без много сирћета и хлеба, а у периоду чишћења организма треба избегавати узимање чорбе и супе у оквиру главног оброка јер се оне тешко варе и повећавају запремину хране. Уз оброк може да се попије један до два децилитра црног вина. Главни оброк треба да чини мања количина меса, рибе, производа на бази соје, махунарки, грилованог или динстаног поврћа, а не треба ићи на спавање непосредно после оброка.

– Време опоравка организма оваквом комбинацијом хране треба да буде до две недеље, а потом се особа може вратити на уобичајени јеловник поштујући правило да се стално не треба преједати и наливати, као и да се два до три сата после оброка ништа не конзумира – додао је др Стојиљковић.

За оне који се осећају нерасположено, скривају осећања иза ведрог лица, имају емотивне проблеме, ту су такозване Бахове капи, тинктуре направљене од цветова одређених биљака, каже Ирена Брдарић-Стојановић, фармацеуткиња и председница Друштва за промоцију

„Медицинског система др Едварда Баха – Бахове цветне есенције”. Она истиче да су ове биљке добре за људе који имају негативно ментално и емотивно стање, напомињући да капи не лече и да не делују на смањење физичког бола. Људи су посебно у пролеће заинтересовани да се реше проблема који их муче, јер су тада велике промене у природи и температури.

– Капи мењају доживљај бола. Намењене су здравим људима који имају неки проблем, као што је страх од нечега, или губитак вољене особе и посла. Наш народ је склон томе да узима пуно седатива на своју руку кад год има неки проблем, што није добро. Зато су ове капи одлична алтернатива лековима као подршка одржавању равнотеже и психичког мира – истакла је Брдарић-Стојановић.

Постоји 39 биљних тинктура Бахових капи, а шта којој особи одговара закључује такозвани практичар ових капи на основу једночасовног разговора са пацијентом. У већини случајева, особи се саветује узимање четири капи четири пута дневно, које, каже она, немају нежељених дејстава, па их користе и деца, и труднице, и дојиље.
--------------------------------------------------------------
Шетња после оброка
Пола сата после оброка треба прошетати 20 до 30 минута, неопходно је смањити количину унете течности (кафе, чаја, сока) на два до три напитка дневно. Глина „игра” велику улогу јер се сврстава у најефикасније средство за чишћење организма зато што упија и избацује токсине који су по традиционалној медицини узрочници свих болести.
--------------------------------------------------
У периодима када организам преоптеретимо храном, течношћу, нередовним сном потребно је посветити му мало пажње да бисмо га довели у равнотежу. Симптоми преоптерећености су:
– сува кожа
– запушен нос или отежано дисање
– хладне ноге и грчеви у листовима у току ноћи
– надимање у стомаку и гасови
– свраб по телу
– устајање ујутру са умором
– реаговање „на прву лопту”
– стална потреба за „грицкањем”
Дaнијела Давидов-Кесар
објављено: 07.05.2012.
Извор:Политика

Нема коментара:

Постави коментар