11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 7. мај 2012.

ПОЗИВ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА НА ТРОСТРУКУ ОБНОВУ ЦРНЕ ГОРЕ


ЦЕТИЊЕ, 6. маја (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије позвао је данас са прославе Ђурђевдана на Његушима, поводом 200-те годишњице од рођења Владике Рада на троструку обнову Црне Горе: храма Светог Ђорђа на Његушима – задужбине Тома Маркова, оца Петра Другог Петровића Његоша и Светородне лозе Петровића, обнову храма Светог Петра Цетињског на Ловћену и на обнову Краљевине Црне Горе.

По ријечима Митрополита Амфилохија након благосиљања славског колача у цркви Светог великомученика Георгија у Његушком селу Ераковићи, Црна Гора се налази на распећу од када је нестало Краљевине.



„Насушна је потреба да се, поводом 200-те годишњице Митрополита Петра Другог Петровића Његоша обнови овај Свети храм, задужбине Тома Маркова, оца Петра Другог Петровића Његоша и Светородне лозе Петровића“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Митрополит Амфилохије је рекао да је истим поводом неопходна и значајна обнова храма Светог петра Цетињског на Ловћену.

„Ловћен је оскрнављен, Ловћен је понижен, оскрнављен је спомен петра Другог петровића Његоша, погажено је његово завјештање. И крајње је вријеме да се црква коју је он пројектовао и која је подигнута по његовом завјештању да буде у њој похрањен, посвећена његовом стрицу, прва црква подигнута у част Светог Петра Цетињскога – обнови и врати на мјесто на коме је била постављена“, нагласио је Mитрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је подсјетио на народну изреку: Без краља ништа не ваља.

„Да би се све то обновило, неопходно је обновити краљевину Црне Горе, јер онда када је нестало краљевине, Црна Гора се нашла на распећу, и 1918. и када је убијен унук краља Николе, син Зоркин Александар Карађорђевић у Марсељу. Од тада је кренуло низ брдо и Црној Гори и ондашњој Краљевини Југославији, да би послије уништења краљевине 1945. године безбожници и невјерници заузели власт, а плодови тога видимо који су и какви су“, објаснио је Владика.

„Развезало се клупко европских и свјетских вјетрова, разорили су народ и његову душу угрозили – и ми смо се данас нашли на овом беспућу. Према томе – обнова храма светородне династије Петровића, обнова цркве Светога Петра Цетињскога на Ловћену, а и обнова на прави и истински начин Црне Горе. Без краља ништа не ваља“, поручио је Архиепископ цетињски.

„Нека Бог подари мудрости и разума – а требаће много мудрости и разума – да се крене том с обновом, јер је једино кроз њу и преко ње могуће да дође до истините и праве обнове Црне Горе“, закључио је митрополит Амфилохије.
Р.В.

Извор: Светигора Прес

Нема коментара:

Постави коментар