11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 26. април 2012.

Критике због балканске политике

Због доласка нових немачких војника на Косово, немачка опозиција оштро критикује владу у Берлину. Прерано је редукован број немачких војника на Косову, и док су сви "упирали очи" у Авганистан, конфликтни потенцијал на северу Косова се повећао, поручује немачка опозиција.

Немачка опозиција, поводом слања нових немачких војника на Косово, пребацује влади грешку у балканској политици, а из владајућих либерала шефа дипломатије Гвидa Вестервела затражен је већи политички ангажман у региону земаља чланица Европске уније.

Bundestag.jpg

"Док су сви 'упирали очи' у Авганистан, конфликтни потенцијал на северу Косова се јасно повећао", каже Омид Ноурипоур, портпарол за питање одбране опозиционе партије Зелени, пребацујући влади у Берлину да је прерано редуковала број немачких војника на Косову.

Експерт за питање одбране немачких либерала Елке Хоф захтевала је од ЕУ земаља да појачају свој политички ангажман у региону, у шта спада и брзо стављање на располагање међународних сигурносних снага да, како је рекла, ситуација не би ескалирала.

Председавајући немачког удружења војника и чланова њихових породица, које окупља око 200.000 чланова, Улрих Кирш, показао je сумњу поводом слања немачких војника на Косово.

"Биће јасно колико је лед танак", рекао је Кирш пребацивши Влади Србије да премало чини да би смирила етнички конфликт, преноси немачка штампа.

Немачка војска потврдила је да ће распоредити снаге за брзу интервенцију од неколико стотина војника на Косову како би ојачала тамошњу мисију НАТО-а, због пораста тензија уочи одржавања избора у Србији 6. маја.

Портпарол централне команде немачке војске Хауке Бункс изјавио је да ће око 550 немачких и око 150 аустријских војника бити распоређено у региону до 1. маја.

Nemacki-vojnici.jpg

"НАТО жели да појача мисију Кфора, због процене тренутне безбедносне ситуације на Косову", рекао је Бункс.

Немачки лист Шпигл је у онлајн издању раније навео да ће Немачка на хитан захтев НАТО-а на Косово упутити снаге за брзу интервенцију, а да је разлог за то бојазан од нових напетости и ескалације насиља на северу Косова, уочи избора у Србији.

Лист је навео и да је оперативна команда немачке војске у Потсдаму обавестила "одабране савезне посланике", да је Немачка пристала на захтев НАТО-а да упути додатне трупе као појачање Кфору.

Команда немачке војске у Потсдаму проценила је да на северу Косова постоји напетост, као и ризик од ескалације насиља на читавом Косову. Таква ситуација је резултат непомирљивих позиција Србије и Косова о спровођењу избора, као и већ постојеће нестабилности на северу Косова, оценила је команда, пише лист.

На Косово је јуче, специјалним летом, стигло првих 250 немачких војника, изјавио је портпарол Кфора Мартин Штумлер, преноси немачки магазин Штерн, наводећи да ће стационирање укупно 550 немачких и 150 аустријских војника трајати до понедељка.

Nemacki-vojnici-Kosovo.jpg

У тексту се наводи да је немачки командант Кфора генерал Ерхард Древс тражио појачање, како би се пред српске изборе 6. маја, војници побринули за мир на северу Косова, већински настањеном Србима.

На Косову је сада стационирано око 5.800 војника, од којих је 1.300 припадника немачких оружаних снага.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар