11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 4. март 2012.

Антидепресиви на позитивној листи

Антидепресиви су стављени на позитивну листу лекова, каже директор Републичког завода за здравствено осигурање Александар Вуксановић.

Републички завод за здравствено осигурање ставио је на позитивну листу лекова терапију антидепресивима, која ће се у будуће у потпуности финансирати средствима фонда, изјавио је јутрос директор завода Александар Вуксановић.



"Антидепресиви су до сада били недовољно заступљени на овој листи. Пацијенти који болују од депресије су веома бројни. Сматра се да ће до 2020. године депресија бити друго по учесталости обољење, које онемогућава оне који болују да воде нормалан живот са породицом и на послу", рекао је Вуксановић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Директор РЗЗО напоменуо је да ће нова терапија лековима, који су 29. фебруара стављени на позитивну листу, пацијентима са депресијом омогућити да воде живот готово потпуно нормално.

Говорећи о дуговима Републичком заводу за здравствено осигурање, Вуксановић је истакао да се због неплаћених доприноса Фонду дугује 84 милијарде динара. Вуксановић каже да је значајан део те суме ненаплатив, али да је 34 милијарде могуће наплатити.

"Здравствена књижица може бити оверена само ономе ко редовно и у пуном износу уплаћује здравствено осгурање", навео је Вуксановић, додајући да има послодаваца који уплаћују мањи износ од потребног.

Говорећи о осигураницима у Крагујевцу, Вуксановић је рекао је да је добро што су њихове здравствене књижице оверене, али додао да су оне оверене тек након што је послодавац уплатио доприносе.

"Мора бити јасно да Фонд може да фукнционише једино на том принципу", рекао је Вуксановић. Како је навео, многи замишљају Фонд као банку која има гомилу пара из које се онда плаћа све оно што је потребно за наше лечење. "Чињеница је да се на крају месеца каса Фонда поптуно испразни", истиче Вуксановић.

Директор РЗЗО је напоменуо да несташица цитостатика "5флуороурацила" постоји због тога што је производња тог лека мања од реалних потреба, али да ће тржиште Србије за две или три недеље бити снабдевено тим цитостатиком.

"Несташица је последица чињенице да је призводња овог цитостатика у свету мања него што су потребе, па се то реперкутује и на нас. Чим једна фабрика изађе из производње, јави се несташица на глобалном тржишту", наводи Вуксановић.

"Важно је рећи да ће сви наши осигуарници којима је неопходна терапија, тамо где струка каже да може, добити одговарајућу замену", навео је директор РЗЗО. Вуксановић је напоменуо да не очекује несташице осталих других лекова на српском тржишту.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар