11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 23. фебруар 2012.

Патријарх Вартоломеј говорио пред комисијом турског Парламента



Његова Светост Патријарх Константинопољски Вартоломеј је у недељу 20. фебруара говорио пред комисијом турског Парламента за обликовање новог устава. У овом историјском обраћању, Патријарх је изнио захтјев за једнака права мањина у Републици.
„Било је неправедних поступака према мањинама. Те неправде се полако исправљају. Рађа се нова Турска и ми више не желимо да будемо грађани другог реда“, казао је Његова Светост.
Патријарх је истакао да је ово први пут у историји Турске да је представник мањине позван да учествује у дискусији о будућем путу Турске.


Он је представио реферат на 18 страна у којем се истиче захтјев за поштовањем права мањина загарантованих споразумом из Лозане 1924. године.
Један од захтјева је и финансијска подршка из државних фондова за вјерске и образовне институције мањина. „Држава никада није дала финансијску помоћ било којој цркви или школи мањина“, казао је Патријарх, примјетивши да као порески обвезници и држављани Републике, имају права на равноправно финансирање.



Дугогодишње питање богословије на Халки такође је садржано у реферату. Патријарх је
инсистирао на отварању ове образовне установе Константинопољске Патријаршије, истакавши да је богословија, која је била заштићена и нормално радила за вријеме Отоманске власти и у Ататурково вријеме, и даље необјашњиво затворена.



Његова Светост се још раније сложио да богословија ради под покровитељством Министарства за образовање Републике Турске. „Равноправност се не може ограничавати на документе, она мора постојати и у пракси“, казао је Патријарх, истичући да су вјерске и националне мањине искључене из функција државне администрације.

„Желимо равноправност у свим областима, укључујући образовање и администрацију“, казао је он, „Мањине су практично непостојеће на вишим позицијама администрације“.

Извор: Радио Светигора

Нема коментара:

Постави коментар