11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 22. јануар 2012.

Патријарх Иринеј и Ефраим Зуроф на помену жртвама Новосадске рације

Градска власт је самовољно укинула одбор за обележавање трагичног догађаја и покушала да га претвори у нечију индивидуалну или колективну политичку промоцију, што Епархија бачка никада неће дозволити, истакао је јуче владика Иринеј
Седиште Епархије бачке Фото М. Мијушковић

Нови Сад – Патријарх српски Иринеј служиће у понедељак, 23. јануара у подне, на Кеју жртава у Новом Саду, молитвени помен страдалницима Новосадске рације, уз саслужење епископа СПЦ и свештенства Епархије бачке. У име јеврејске заједнице помен ће одржати врховни рабин Србије Исак Асијел, а догађају ће присуствовати амбасадори Израела и Мађарске, саопштио је јуче епископ бачки Иринеј.

 На централном скупу, поводом обележавања 70-годишњице трагичног фашистичког погрома (21. до 23. јануара 1942), током којег је мађарски окупатор убио и под лед Дунава бацио више хиљада Новосађана – Срба, Јевреја, Рома, али и припадника других националности – патријарх Иринеј ће се обратити грађанима, а такође ће говорити и директор Центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму др Ефраим Зуроф.
На јучерашњој прес-конфренцији Епархије бачке, која је ових дана разменила низ оштрих саопштења са градским властима у Новом Саду, владика Иринеј је нагласио да ће чувени ловац на нацисте помену жртвама присуствовати на његов позив, као и на позив рабина Исака Асијела.
Он је демантовао саопштења, које је појединим медијима претходног дана прослеђено у име Јеврејске општине Нови Сад са потписом Бориса Копиловића, као председника ове заједнице, у којем је наведено да Епархија бачка неће дозволити Зурофу да говори на комеморацији.
„Саопштење је, као ’кукавичје јаје’, послао човек који не само да није председник новосадске Јеврејске општине, него нема ни овлашћења да говори у њено име. Према информацијама које је Епархија добила из Јеврејске општине, Копиловић је активиста Демократске странке, тако да ту треба тражити објашњење зашто је покушао да стави клин између Јеврејске општине и Епархије бачке“, истакао је епископ Иринеј.
Владика бачки је поново одбацио позив градоначелника Новог Сада Игора Павличића да се 23. јануара одржи заједнички помен жртвама Новосадске рације. Он је рекао да је градска власт самовољно укинула одбор за обележавање овог догађаја и покушала да га претвори у нечију индивидуалну или колективну политичку промоцију, што епархија никада неће дозволити.
„Павличића никад нисам назвао лажовом, како су ових дана пренели поједини медији, али јесам рекао да пише лажљива саопштења, чији је циљ потпуно ниподаштавање СПЦ у Новом Саду. Морамо, ипак, рећи да ово није спор између ДС и Епархије бачке, јер лично познајем, а и пријатељ сам са многим истакнутим функционерима ове странке, укључујући и њеног председника“, нагласио је епископ Иринеј.
У оквиру дводневног програма обележавања 70. годишњице рације, Епархија бачка је за вечерас у Српском народном позоришту припремила пригодан програм, који ће почети беседом владике Иринеја. Потом ће бити приказан документарни филм „Деца бесмртности“ Милоша Поповића, одломке из монодраме „Свечане божићне хаљине“ казиваће њен аутор, књижевник Радомир Миљојковић, а наступиће и хор гимназије „Јован Јовановић Змај“.
-----------------------------------------------------------
Павличић: Бићу на Кеју жртава као грађанин
Градоначелник Новог Сада Игор Павличић није хтео да коментарише оптужбе са прес-конференције владике бачког Иринеја. Он је јуче поново позвао грађане да се у понедељак у подне на Кеју жртава поклоне сенима настрадалих, положе цвеће и запале свеће.
– Најважније је да све прође у миру и достојанствено. Ја ћу доћи као грађанин, са нашим драгим пријатељем и почасним суграђанином  др Ефраимом Зурофом, који ће после молитвеног помена одржати предавање у Градској кући на тему Новосадске рације – рекао је за наш лист Игор Павличић.
-----------------------------------------------------------
Јовановић: Владика одговара силеџијски
Нови Сад – Председник новосадског парламента Александар Јовановић јуче је упутио отворено писмо патријарху српском Иринеју у којем истиче да су Епархије бачка и владика Иринеј Буловић у последњих неколико дана изнели низ несхватљивих, увредљивих и злонамерних оптужби на рачун највиших представника Новог Сада поводом обележавања годишњице Новосадске рације.
„Епархија бачка и владика Иринеј не престају да нападају градску власт, тврдећи да је она крива за неорганизовање помена. То се, при том, чини језиком који никоме није примерен, а посебно не свештеним лицима, нити је у складу с вредностима које СПЦ заступа. Како је могуће да се владика са толиким непоштовањем односи према жртвама и свима који имају право и желе да обележе овај трагичан догађај, претећи им да не могу да присуствују комеморацији“, наводи Јовановић.
Он истиче да су у јавности изнети ставови да Ефраим Зуроф не може да присуствују обележавању Новосадске рације, под образложењем да је гост града, да би потом стигло објашњење да ипак може и пита „зар је владици Иринеју прихватљивије да стоји поред наоружаних припадника паравојних формација, него поред почасног грађанина града у којем се налази и седиште Епархије бачке?“
„На помирљиве тонове највиших представника Новог Сада, владика Иринеј одговара готово силеџијски. Не желим да се упуштам у бескорисну полемику са свештенством Епархије бачке, али ме, као председника Скупштине града, интересује да ли је став владике Иринеја, који је износио претходних дана, став и СПЦ? Или је то лични став грађанина Републике Србије господина Буловића?“, пише у писму патријарху Александар Јовановић.
 
Мирољуб Мијушковић
објављено: 22.01.2012
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар