11111111111111

Претражи овај блог

субота, 14. јануар 2012.

Православна Нова година дочекана весело и скромно

Неколико хиљада Београђана дочекало је Нову годину по Јулијанском календару, уз ватромет испред Храма светог Саве на Врачару (Фото Танјуг)

Више градова Србије на трговима је организовало дочек Нове године по Јулијанском календару, али су прославе биле скромније него претходних година.

 У Београду није ни било организованог дочека на трговима, али је неколико хиљада Београђана поноћ дочекало уз ватромет испред Храма светог Саве на Врачару, док су се многи одлучили за концерте у „Коларцу” и Народном позоришту или весеље у ресторанима и клубовима. У Храму је епископ хвостански Атанасије служио молебан, присутнима пожелео успешну и благословену Нову годину и том приликом поручио да је протекле године „много тога остварено, али и да је велики број брига пренет на годину која је пред нама”.
Весело је било у престоничким ресторанима и клубовима где су се гости, углавном млади, забављали до раних јутарњих часова.
Зајечарци су, у организацији Центра за културу, и православну нову годину дочекали на Тргу ослобођења у центру града, уз популарног Ацу Лукаса и његов бенд.
Књажевчани су се окупили на платоу испред Дома културе, где су их забављали „Дивље јагоде” и рок бенд „Тхе Цардиналс”. Тачно у поноћ огласили су се познати трубачи из овог града, оркестар „Златне трубе”.
У организацији општине Неготин и цркве „Света Тројица”, грађани Неготина дочекали православну нову годину испред своје цркве, уз свирку локалних музичара.
У Мајданпеку, у фоајеу Галерије, свирала је група „Лаура Пеарл”, као и локални бендови.
Хладно време и киша нису спречили више од хиљаду Чачана да православну нову годину дочекају на главном градском тргу уз оркестар Дејана Лазаревића, вишеструког победника Драгачевског сабора трубача, а иза поноћи је приређен и ватромет.
Организатори дочека били су локална самоуправа и Дом културе, а за његово одржавање из градског буџета издвојено је 580.000 динара. За разлику од ранијих година дочек, са малим изузецима, није организован у угоститељским објектима.
У Лозници је, у храму Вазнесења господњег, као и у другим црквама у Јадру и у Подрињу, служен молебан за срећу и добробит у 2012. години, чији је почетак, уз кувано вино, обележен и ватрометом.
Због потребе штедње, локална самоуправа није организовала славље на тргу, а новац који за те потребе дарују локални привредници и мањим делом градски будзет, како је за Танјуг рекао градоначелник Лознице Видоје Петровић, утрошен је за новогодишње поклоне који се деле најмлађима.
Угоститељи у Лозници, као и у околним општинама Крупањ, Љубовија и Мали Зворник, припремили су привлачне понуде за новогодишњу ноћ али, у односу на ону по грегоријанском календару, приметно скромније и по знатно нижим ценама.
Лозничани, претежно млади, су и ову Нову годину, као и претходну, дочекали у неком од кафеа, клубова или ресторана у граду или у околини док је, према оценама угоститеља, гостију свуда било мање него пре две недеље, а приметили су да се и трошило знатно скромније.
У организацији црквене општине, многи Лозничани, заједно са градоначелником Петровићем, Нову годину по јулијанском календару су дочекали у новој цркви Вазнесења господњег, изграђеној на некадашњем имању великана наше културе Вука Карадзића, у делу града под именом Лагатор.
Литургије за срећну и благодатну Нову годину служене су и у низу других цркава у Јадру, као и у храмовима овог дела Подриња, у општинама Крупањ, Љубовија и Мали Зворник.
На препуном Краљевом тргу на Златибору православна Нова година је дочекана уз традиционални ватромет и трубаче. Госте Златибора забављали су трубачки оркестар Ивана Јовановића И тамбурашки оркестар „Чаролија”.
Организатори дочека на Краљевом тргу били су општина Чајетина, Културно спортски центар Чајетина и Туристичка организација Златибор.
Грађани Поморавља, Ресаве и Левча, весело, уз ватромет, кувано вино и ракију и много пуцњаве дочекали су и нову годину по јулијанском календару.
Уз пуне кафиће са ценом упола мањом него пре 14 дана, веома весело је било и на градским трговима, где су дочек организовале локалне власти.
У Јагодини, уз наступ звезда гранда Милица Павловић, Мишел Гвозденовића и Николине Ковач, нову годину је дочекало неколико стотина житеља, углавном младих, овог града. Неки су уз музику клизали на градском клизалисту, које је само око 50 метара од бине.
Посебно весело је било на Тргу Маре Ресавкиње у Свилајнцу, где се окупило неколико хиљада житеља Доње и Горње Ресаве, на концерту најмлађега мајстора трубе Сабора у Гучи Дејана Петровића и његовог Биг Бенда. За бесплатно пиће побринула се Скупштина општине.
Параћинце, у Клубу „Престиж”, забављала је популарна Неда Украден.
Дежурни полицајци на трговима и у Полицијској управи у Јагодини, која покрива свих шест општина Поморавског округа, рекли су Танјугу, да је „стање редовно, нема ремећења јавног реда и мира а ни саобраћајних несрећа.
Ни у Служби хитне помоћи није било интервенција везаних уз славље, речено је Танјугу.
Смедеревци су, уз домаће музичке снаге и кувано вино и ракију, на Градском тргу дочекали православну нову годину.
Донатори су, уз локалну самоуправу, помогли да се присутнима послужи слано пециво, домаћи колачи, мандарине, јабуке и кувано вино и ракија из три казана.
У Косовској Митровици је више стотина грађана, углавном младих, дочекало поноћ на градском тргу „Браће Милић”, у близини главног ибарског моста, уз наступ „Рибље Чорбе”.
Грађанима је дељена кувана ракија испред барикада које још нису уклоњене са северне стране моста. Појачано присуство припадника косовске полиције било је видљиво у целом граду, као и на јужној страни моста где су се могли су се приметити и припадници Кфора и Еулекс полиције.

У Врању, Бујановцу и Сурдулици дочек под ведрим небом

У три од седам општина Пчињског округа, грађани су Нову годину по Јулијанском календару дочекали на трговима, уз програме које су обезбедиле локалне заједнице.
У Бујановцу, на Тргу Карађорђа Петровића, неколико стотина посетилаца Нову годину су дочекали уз богат музички програм, ватрпмет, кувану ракију и крупне пахиље снега. По први пут овај дочек под ведрим небом директно је преносила локална Радио телевизија Бујановац.
У Бујановцу, где је дочек платила Дуванска индустрија Бујановац, на градском тргу наступили су певач Раде Космајац и трубачки оркестар „Лавови”.
У Прешеву и Босилеграду, где Срби учествују са мање од 10 одсто у укупном броју становника, српска нова година је дочекана у неколико приватних кафана и породичном амбеинету.
На Тргу Станише Стошића у Врању неколико, стотина грађана забављали су Ренато Хенц, Бранимир Стошић Каце, Ивана Тасић са групом „Извор” и глумци Народног позоришта „Бора Станковић”.
У пријатној новогодишњој ноћи највеселије је ипак било уз трубачки оркестар Ненада Младеновића, победника последњег Сабора трубача у Гучи, уз чај и кувану ракију.
Весело је било и на централном Градском тргу у Сурдулици где је Нова година дочекана уз „младе звезде Гранда” и оркестар Елвиса Ајдиновића, најбољу трубу Драгачева 2011. године.
Организованог дочека Нове године није било на трговима у Владичинох Хану и Трговишту, јер локалне власти нису имале новаца за организацијију.

Српска Нова годна прослављена и у Аустрији

Срби у Аустрији прославили су синоћ долазак Нове године по Јулијанском календару у нашим клубовима, ресторанима и кафићима.
Неколико стотина верника посетило је храмове Српске православне парохије у Бечу, у којима су свештеници служили молебан уочи Нове године по старом календару.
Пошто је дочек нове године пао на петак многи угоститељски објекти су се одлучили да организују дочек.
Српска Нова Година обележена је у Бечу по многим кафићима и местима на којима се састају наши суграђани.
У Аустрији живи око пола милиона православних верника, међу којима су најбројнији Срби, којих има око 265.000, а који се придржавају старог календара.
 
Танјуг
објављено: 14.01.2012.
 

Нема коментара:

Постави коментар