11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 23. јануар 2012.

Прекинути протести на прелазима

Присталице Покрета за самоопредељење прекинуле протесте у близини административних прелаза Бела Земља и Мердаре. Косовска полиција онемогућила снабдевање демонстраната неопходним стварима, тврди Самоопредељење.

Уз образложење да је косовска полиција онемогућила снабдевање демонстраната неопходним стварима, присталице Покрета за самоопредељење током ноћи прекинуле су протесте у близини административних прелаза Бела Земља и Мердаре, започете јуче око 13 сати.


Protest.jpg
Јучерашњи протест Покрета за самоопредељење код Подујева
 
 Протест је прво завршен код прелаза Бела Земља, синоћ око 23 сата, а одлука о прекиду демонстрација донета је због тога што је "полиција блокирала логистички материјал који је неопходан за добробит демонстраната".

Генерални секретар Покрета за самоопредељење Дардан Моличај рекао је у телефонској изјави за Косовапрес да је протест окончан, јер је овог пута косовска полиција употребила специјални рат тако што је прекинула логистичку подршку демонстрантима, укључујући доставу шатора, дрва за огрев, рефлектора и других неопходних ствари.
Међутим, како се сазнаје, повод за прекид протеста код Беле Земљe била је и једна свађа између демонстраната, преноси агенција Бета.

Покрет за самоопредељење је неколико сати касније, у раним јутарњим часовима, одлучио да прекине протест и код Мердара, односно код места "Два моста" на периферији Подујева, на путу ка административном прелазу Мердаре.
"Због ограничења од стране полиције у смислу логистике и ниских тепература које владају тамо, постало је немогуће обезбедити останак демонстраната у Мердару", наводи се у саопштењу Покрета за самоопредељење.

У саопштењу се каже да је пола сата после поноћи косовска полиција ухапсила активисту Ветона Драгуша, који је био ангажован у набавци ћебади, хране, рефлектора и других потреба демостраната, а да је полиција запленила тај материјал.
Самоопредељење је навело и да је Косовска полиција блокирала све путеве који воде до места протеста, с циљем да онемогући комуникацију између урбаних центара и људи који су протестовали.

"У 1.35, представници Покрета за самоопредељење прекинули су протест у Мердару који је организован с циљем да се бране Република и домаћи производи. У знак одговорности за добробит демонстраната, лидери покрета замолили су их да се мирно разиђу", неведено је у саопштењу.

Потпредседник покрета Шпенд Ахмети рекао је демонстрантима да ће протести бити настављени и убудуће и у другим облицима и најавио да ће данас бити одржан састанак руководства покрета, на коме ће бити одлучено о даљим корацима.


Сукоб међу демонстрантима?

У аутобусу којим су се присталице Покрета за самоопредељење синоћ враћале за Призрен са демонстрација одржаних код прелаза Бела Земља једна особа је избодена ножем, саопштила је косовска полиција.

"Жртва је убодена ножем у леву руку и, према оцени лекара, није животно угрожена", прецизира се у полицијском саопштењу.
Инцидент се догодио синоћ око 22 сата на магистралном путу Гњилане–Урошевац, у селу Радивојце у општини Косовска Витина. Полиција трага за нападачем.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар