11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 12. децембар 2011.

Kako do savršene lozinke?


Prosečna odrasla osoba u svom poslovanju i privatnom životu mora da zapamti desetak različitih lozinki koje koristi gotovo svakodnevno. Kao posledica toga, svaka treća osoba zapisuje svoje podatke i šifre kako bi ih lakše mogla zapamtiti, što je nepreporučljivo i predstavlja veliki sigurnosni rizik.

Nedavno istraživanje je pokazalo da čak 75 odsto korisnika koristi istu lozinku za sve servise, što je dodatni problem ukoliko je vaša šifra jednostavna. Pored brojnih primera najgorih lozinki, ali i raznih saveta kako da poboljšate svoje zaštitne šifre, postoji i efikasno rešenje za savršenu lozinku.

Stručnjaci su došli do odliične formule za pravljenje lozinke koju ćete lako zapamtiti, a koja će u isto vreme biti dovoljno „teška“ za hakovanje. Uzmite reč koja vama nešto znači, na primer „Beograd” i okrenite je „Dargeob”, nakon toga zamenite neka slova simbolima i brojevima koja se koriste kao slova „D@rg30b”. Ubacite neke od dodatnih simbola i dobićete „^D@rg30b^”, što je poprilično komplikovana lozinka.

Ukoliko vam je lakše, uzmite reč „Beograd” i ukucajte prva slova koja se nalaze sa desne strane, dobićete „Nrphtsf”, što je još jedan odličan način za pravljenje dobre šifre. Možete nekad iskoristiti i rečenicu koja vam se dopala, ali pamćenje dužih lozinki ume da bude komplikovanije.

Kada generišete svoju lozinku, nastaje problem kako je zapamtiti. Ono što je dobro, ako je vaša lozinka dovoljno jaka nećete morati da imate više lozinki za sve servise, već je samo modifikujte za sajt na kom se nalazite. Na primer ukoliko ste na Facebook-u iskoristite šifru ^D@rg30b^ dodajući joj prva tri slova te društvene mreže, tako dobijate ^D@rg30b^FAC. Za Gmail lozinka bi bila ^D@rg30b^GMA i taj princip primenite za ostale servise.

Neki stručnjaci su istakli da bi dugačke šifre trebalo zapisivati, ali to se mnogo puta pokazalo kao pogrešan potez, kao i onaj da za svaki servis imate posebnu šifru, jer je jednostavno nemoguće zapamtiti svaku. Pokušajte da napravite jednu šifru koja će samo vama imati smisla. U svakom slučaju ne treba da zaboravite da i tu „savršenu” lozinku treba menjati na određeni vremenski period, čisto kako bi „trenirali” mozak i da bi vas manje bolela glava.

Postoji nekoliko sajtova koji se bave proverom jačine šifre, a jedan od najboljih je howsecureismypassword.net na kojem je samo potrebno da unesete željenu šifru i dobiće odgovor koliko potrebno vremena da bi se hakovala. Lozinku ^D@rg30b^ bi trebalo provaljivati 12 godina, a reč Beograd oko jedan sat.

*izvor: www.24sata.rs

Преузето са сајта: БизЛифе

Нема коментара:

Постави коментар