11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 24. новембар 2011.

„Искандери” поред „Вучје јаме“

Kалињинград је руска енклава-гарнизон са највећом концентрацијом најмодернијег руског оружја

Возила која носе ракетни систем „искандер” редовно на парадама у центру Москве Фото Бета

Председник Русије Дмитриј Медведев најавио је инсталирање ракетних система „искандер” у области Калињинграда, као одговор на амерички антиракетни штит у Пољској.
Американци су већ на североисточној граници Пољске поставили противракетни систем „Патриот”, што је уз радаре антиракетног штита у Москви доживљено као претња руској безбедности.

Због тога је областа Калињинграда, територија Русије између Литваније и Пољске, и изабрана као најпогоднија за руске војне контрамере Aмериканцима у овом делу Европе. Калињинград је руска енклава-гарнизон са највећом концентрацијом најмодернијег руског оружја.
Био сам гост Балтичке флоте Руске ратне морнарице пре неколико година. Од првог тренутка када стигнете на аеродром у Калињинграду имате утисак „посебне” територије. То је некада била Источна Пруска, у близини Растенбурга Хитлер имао своју „Вучју јаму” одакле је водио операције на Источном фронту. Ту је пуковник Фон Штаумфенберг покушао убиство Хитлера. Остаци бункера и даље постоје у столетној храстовој шуми. Нису баш нека туристичка атракција, а домаћин нерадо води до остатака „Вучје јаме”.
Калињинград је бивши је немачки Кенигсберг. Енклава руске територије коју је Стаљин 1945, после победе у Другом светском рату, директно прикључио Русији. Данас је најзападнији простор Руске Федерације, али после распада СССР-а и без директне копнене везе са матичном територијом. Некада су ту искључиво живели Немци, па и архитектура зграда у граду подсећа на то време. Немци су 1945. протерани, али стигло је доста руских држављана немачког порекла који су рачунали да ће са тог простора лакше емигрирати у Немачку. Многима је то и успело.
На простору ове области руске оружане снаге имају снажне ефективе: једну моторизовану пешадијску дивизију, једну бригаду вишецевних бацача ракета „смерч” и „ураган”, бригаду са тактичким ракетама СС-21 „тачка”, ракетама „рубеж” и „редут”, три артиљеријска пука, један противоклопни пук, три противавионска ракетна пука са системима С-300, пук борбених хеликоптера, са укупно 800 тенкова, 1.300 оклопних транспортера и борбених возила пешадије, 400 топова и артиљеријских система.
Од авијације ту је стационирано 48 авиона Су-27, 26 апарата Су-24, ловци Миг-29 – 35 авиона, 29 морнаричких хеликоптера Ка-27 и Ка-29, 15 борбених хеликоптера Ми-24, као и 19 типа Ми-17.
Балтијск, градић од тридесетак хиљада становника, главна је ратна лука руске Балтичке флоте. Некада се то место звало Пилау, а постоји од 1775.
Данас су сви становници припадници ратне флоте или чланови њихових породица. Мали насип иза главног канала на улазу у ратну луку заправо је граница са Пољском. Ту је и најзападнији морски светионик Русије, али и споменик Петру Великом, оснивачу Руске ратне морнарице.
Балтијск је најзападнији војни гарнизон Русије. Сада ће добити и нове ракетне системе „искандер” са којима ће моћи да покрију скоро све НАТО циљеве у Пољској. Источни Пруси били би поносни што војнички дух овде никада не мирује.

Мирослав Лазански
објављено: 25.11.2011

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар