11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 13. март 2017.

Владика Фотије: Чувајмо традицију да бисмо сачували будућност

У недељу, 12. марта 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Бенковцу. -На овај дан прослављамо име великог оца Цркве, Светог Григорија Паламе. Овај светитељ из 14. века један је од најзначајнијих учитеља Цркве који нас је поучавао исихазму и томе како човек може да обожи своје биће благодатном, таворском светлошћу још у току овога живота, беседио је владика Фотије.

У историји Српске Цркве било је много дивних светитеља који су се водили истом мишљу као Свети Григорије Палама. Један од њих је и Свети Сава, а он је уједно поставио идеал да на челу српске државе и Цркве треба да буду свети људи, , јер ће се они заиста искрено и са душом борити за интерес свога народа. То мора бити заједничка и непрестана борба која нам омогућује да будемо оно што јесмо и што смо вековима били. Ми смо овде створили дивне светиње, још из немањићког периода које су наши темељи и помажу нам да опстанемо као божији, благословен народ, рекао је епископ Фотије.

У својој беседи Владика се осврнуо на скорашње инциденте у којима су у неколико наврата нападнути наши свети храмови и оштећена црквена имовина. -Ових дана смо имали провалу у пет наших цркава једне исте ноћи. Нажалост, ни светиње не могу да буду и миру и то је проблем који већ дуго постоји. Ми поштујемо све друге људе и њихову веру, али исто тако желимо да они поштују нас и пусте нас да живимо по својој традицији и предању. Тражимо да на миру чувамо свој језик, своје светиње и свето православље, да наша деца имају српска имена, да се не стиде своје националне припадности и слободно похађају веронауку. То је оно што нам по закону припада и не тражимо ништа више од тога, али смо нажалост у пракси врло често притиснути и обесправљени, рекао је Епископ.

Он је додао да је изузетно важно да и Срби који живе у расејању долазе у свој завичај, обилазе своју земљу и огњишта и о њима се брину, јер ће бити донети закони по којима ће сви који то не буду радили остати без своје имовине. -Да бисмо очували своје постојање на овим просторима сви морамо бити активни. Света Црква нас све обејдињује и не прави међу нама политичке, нити било какве друге разлике, али свако од нас мора да одради свој део посла да бисмо успели да се очувамо и остваримо своја права, поручио је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска








Нема коментара:

Постави коментар